/Lakcím nélküli újszülöttek?

Lakcím nélküli újszülöttek?

A Város Mindenkié csoportban működő Hajléktalan Nők Egymásért Munkacsoport (HANEM) kampányt folytat azért, hogy ne lehessen gyerekeket és csecsemőket a szüleiktől elválasztani pusztán a család lakhatási problémái miatt. Ennek kapcsán keresett meg bennünket egy aggódó nagymama, aki azt szerette volna tudni, hogy nem kell-e tartaniuk a baba kiemelésétől, ha nincsen bejelentett lakcímük, vagyis úgynevezett településszintű lakcímük van és lakcímkártyájukra rá van írva, hogy “lakcím nélküli”.

lakcimkartya2_1.jpg

Ma Magyarországon több ezer embernek van ilyen lakcíme, azért, mert közterületen (pl. utcán, autóban, kunyhóban) élnek; vagy azért, mert a munkaadók megkülönböztető bánásmódjától tartva nem szeretnének hajléktalanszállóra bejelentkezni; vagy azért, mert a főbérlőjük nem jelenti be őket.

Az ilyen “településszintű” lakcím teljesen szabályos és egyenértékű azzal, mintha valakinek olyan lakcímkártyája volna, amin a település, utca, házszám is szerepel. Ezért önmagában egy ilyen lakcím semmiképpen sem lehet oka az újszülött kiemelésének! A gyermekjóléti szolgálat, illetve a védőnő csak azt vizsgálhatja, hogy érzelmileg és fizikailag biztonságos-e az a környezet, ahová a babát várják.

A Gyermekvédelmi törvény alapján a gyermeket csak a saját érdekében lehet elválasztani a szüleitől, kizárólag a törvényben nagyon pontosan meghatározott esetekben. És ennek az elválasztásnak a törvényes menetét is nagyon pontosan szabályozza a jogszabály. A törvényben nincs olyan rendelkezés, ami kimondaná, hogy azoktól, akiknek a lakcímkártyán “lakcím nélküli” megjelölés szerepel a gyermek elválasztható lenne.  Sőt, a Gyermekvédelmi törvény kimondja hogy a gyermek kizárólag anyagi okok miatt nem válaszható el a szülőtől.

Gyermekvédelmi törvény (1997.évi XXXI. törvény) 7.§ (1) bekezdés: „A gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.”

Tehát önmagában a lakcím hiánya nem minősül a gyermeket veszélyeztető tényezőnek a hatályos törvények alapján, erre hivatkozva nem emelhetik ki az újszülöttet vagy az idősebb gyereket a családból!

Ha a lakcímedre hivatkozva vették el a babádat, vagy ezzel fenyeget a gyerekjóléti hivatal vagy a gyámhatóság, fordulj A Város Mindenkié csoporthoz!

Az is fontos, hogy érvényes szerződéssel bárhová be lehet jelentkezni! A szállásadóknak (főbérlő vagy szálló) semmitől nem kellene tartaniuk, nyugodtan bejelenthetnék a bérlőiket, ettől még bármikor szerződést bonthatnak velük és birtokba vehetik a lakásukat. Sokan mégsem járulnak hozzá ahhoz, hogy a bérlő bejelentkezzen a lakásba vagy a szálló címére. A bejelentett lakcím önmagában nem jelenti azt, hogy valakinek joga van használni a lakást, ezt a szerződés teszi lehetővé (ami lehet írásbeli vagy szóbeli). Vagyis ha valaki be van jelentve a lakásba vagy a szállóra, de lejár a szerződése, nincs joga tovább használni azt. Erről további tájékoztatás itt.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pontja: minden pénteken 15.00 és 17.00 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Telefon: 06 70 509 8510 (Dósa Mariann//Hajléktalan Nők Egymásért Munkacsoport)

 

 

TAGS:
(Visited 82 times, 1 visits today)