/Postán maradó küldemény

Postán maradó küldemény

Ha semmilyen címet nem tudsz, vagy nem szeretnél megadni levelezési címként, akkor arra is van lehetőséged, hogy a postán vedd át a küldeményeidet. Ebben az esetben levelezési címként a saját nevedet és az általad kiválasztott postahivatal pontos nevét és irányítószámát kell megadnod. Ezt a szolgáltatást „postán maradó küldeménynek” hívják, és ingyen igénybe vehető!

Példa: Szabó Mária Budapest 12. posta 1122 postán maradó küldemény

lakcimkartya2_1.jpg

Hol lehet ezt a szolgáltatást igénybe venni?

Ezt a szolgáltatást sajnos nem minden postán lehet igénybe venni, így érdemes mindig ellenőrizni, hogy hova kéred a leveleidet.

Hogyan veheted át a postán maradó küldeményt?

A nem könyvelt postai küldeményt a Posta a személyazonosság ellenőrzése nélkül adja át az érte jelentkezőnek.

A könyvelt (pl. ajánlott vagy tértivevényes) küldemény kézbesítésekor a Posta az átvételi jogosultság fennállásáról szóbeli nyilatkozatot elfogad (vagyis elég, ha kijelented, hogy te vagy a címzett). Ha a szóbeli nyilatkozat alapján az átvételi jogosultság kétséges, a posta további igazolást kérhet (például a személyi igazolványodat).

Ha valaki helyetted venné át a könyvelt küldeményt, akkor meghatalmazást kell, hogy vigyen magával, amit két tanú aláírt. Fontos, hogy a meghatalmazottnál legyen személyazonosításra alkalmas okmány is (pl. személyigazolvány, útlevél).

FONTOS! Ha hivatalos iratod érkezik postán maradó küldeményként, a posta nem küld értesítőt. Ha tíz munkanapon belül nem veszed át, a küldeményt a posta a következő munkanapon „nem kereste” jelzéssel visszaküldi a feladónak.

A „postán maradó” küldeményt a postára érkezés napjától számítva tíz munkanapig tartja meg számodra, ezért fontos, hogy ha így intézed a levelezésedet, gyakran érdeklődj a postán, hogy érkezett-e küldeményed.

Problémát jelent a lakcímbejelentés?

Szeretnél küzdeni egy igazságosabb lakcím-szabályozásért?

Keress fel minket!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren

(jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

TAGS:
(Visited 136 times, 2 visits today)