/Bilincselés Fedél Nélküli terjesztésért?
Andras Fn

Bilincselés Fedél Nélküli terjesztésért?

Évek óta terjesztem a Fedél Nélkül című utcalapot. Részt vettem a rendőrségi felkészítésen, ami minden terjesztőnek kötelező, így tisztában vagyok a jogaimmal és a kötelességeimmel.

2016. március 10-én a 11. kerületben terjesztettem a Fedél Nélkül újságot a szokott járdaszigeten, a KRESZ szabályait betartva. Kb. 10 óra körül egy rendőrségi autó megállt a hátam mögött lévő sávban, és megkérdezték, mit csinálok ott. Közöltem, hogy a Fedél Nélküli újságot terjesztem szabályszerűen, a KRESZ idevonatkozó paragrafusait betartva. Megkértek, hogy mutassam be a papírjaimat. Odamentem a táskámhoz, elővettem a terjesztői engedélyemet és az új személyi igazolványommal együtt azt is átadtam nekik ellenőrzés céljából. Ezt meg is tették, ezután távoztak.

andras_fn

Déli tizenkét óráig szerettem volna a terjesztést csinálni, de 12 előtt 5 perccel ugyanaz a rendőrségi autó ismét megállt, és felszólítottak egy újabb ellenőrzésre. Azt mondták, hogy én koldulok a lappal, mire én mondtam, hogy ez nem koldulás, mert pénzért vesszük az újságot, és amennyit kapunk érte adományba, azt megköszönjük. A rendőr felszólított, hogy pakoljam ki a zsebeimet, és megkérdezte, hogy szúró-vágó eszköz van-e nálam, amire mondtam, hogy nincs. Erre azt mondták, hogy hozzam a táskámat, mert bevisznek a 11. kerületi rendőrségre. Keményen megbilincseltek, majd beültettek a gépkocsi hátsó ülésére. Kérdeztem, hogy miért bilincselnek meg, amire azt mondták, hogy azért, mert ellenálltam, ami természetesen nem igaz.

A rendőr hölgy ezután beült mellém a hátsó ülésre és elindultunk a rendőrségre. Ott kiszállítottak –megbilincselve, mint egy bűnözőt. Bekísértek, majd levették rólam a bilincset, amit olyan szorosan raktak rám, hogy több napig fájdalmaim voltak. Másfél-két óra várakozás után meghallgatott egy főhadnagy. Bekísért az irodájába, és közölte, hogy miért hoztak be, majd kérdezte, hogy aláírom-e a hivatalos papírokat. Mondtam, hogy nem, mert nem követtem el semmit. Utána kérésemre írt egy pár sort, amit aláírtam, visszakaptam irataimat és távoztam.

Andrást a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésével vádolják. A jegyzőkönyv alapján azért küldték ki a két eljáró rendőrt, mert azt gondolták kérget, de végül nem ezért büntették meg. Az Utcajogász álláspontja szerint ez a rendőri intézkedés súlyosan sértette András Alaptörvényben is garantált személyes szabadsághoz fűződő jogát. Mivel nem követett el szabálysértést, így az intézkedések teljes mértékben alaptalanok voltak. Illetve, amennyiben el is követte volna azokat a cselekményeket, amivel vádolják az eljárásban, a bilincselés és az előállítás mindenképpen aránytalan volt. Mivel nem tanúsított ellenállást és a szökés veszélye sem állt fenn, a bilincselés még a szabálysértés elkövetése esetén is alapjogsértő.

Andrást az eljárásban az Utcajogász képviseli. Céljaink közé tartozik többek között az, hogy a hajléktalan emberek valós jogegyenlősége megvalósuljon, és hogy ilyen jellegű zaklató és jogellenes rendőri intézkedésre soha ne kerülhessen sor.

Lakatos András és Tóth Fruzsina

Fotó: Csoszó Gabriella

(Visited 105 times, 1 visits today)