/Fenntartható, megfizethető, diszkriminációmentes lakhatást mindenkinek – az Utcajogász 2016. évi elvonulása
Blog 5

Fenntartható, megfizethető, diszkriminációmentes lakhatást mindenkinek – az Utcajogász 2016. évi elvonulása

Az AVM munkáját több mint 6 éve segítő Utcajogász fennállása során második alkalommal – immár Utcajogász Egyesületként – tartott elvonulást július második hétvégéjén Szigetmonostoron, Horányban. Az elvonulás helyszíne a Szentendrei-sziget dél-keleti csücskénél fekvő, különleges atmoszférájú horányi Vörös Meteor Telep volt. (A telepet egyébként a Kassák Múzeum nem régiben zárult Vízizrí: munkáskultúra a Duna partján című kiállítása is bemutatta. )

 

Mind a helyszín mind az időjárás tökéletes volt arra, hogy az AVM aktivistái és az Utcajogász Egyesület önkéntesei a közel három nap alatt részletesen beszéljenek olyan kérdésekről, amelyekre az év közbeni munka – többek között a Blaha Lujza téri pénteki ügyfélfogadásokon és az e-mailen folyamatosan felvett egyéni ügyek vitele – mellett már nem maradt elegendő idő. A jövőbe mutató terveken túl, értékeltük az elmúlt évet is, levonva a szükséges következtetéseket.

 

blog_5

Az Elvonulás fő témája az AVM valamint az Utcajogász által is kiemelt cél, a lakhatáshoz való jog magyarországi érvényesülésének előmozdítása volt. Ennek megvalósulása érdekében az elméleti megközelítés mellett  megfogalmaztuk az ennek kapcsán felvetődő legfontosabb problémákat, az azokra adható válaszokat, valamint egy erre épülő kampány kidolgozását kezdtük meg. Meghatároztuk a kampány sarokköveit, mint pl. a krízis helyzetben történő feltétlen elhelyezési kötelezettség, a tartós, megfizethető, diszkriminációmentes lakhatás állam általi biztosításának lehetséges jogi feltételei, garanciái.

Tevékenységünk hatékonyságának növelése érdekében feltérképeztük az elmúlt időszak problémáit és megoldási javaslatokat dolgoztunk ki az Utcajogász valamint az Utcajogász és az AVM kapcsolatát érintő szervezeti és munkaszervezési kérdések tekintetében.  Beszéltünk az Utcajogász jövőjéről, így a szervezetfejlesztés irányáról, továbbá a szponzorációs- és egyéb (elsősorban pályázati) források felkutatásának, igénybevételének lehetőségeiről

Az elvonulás hétvégéjén került megrendezésre Horányban a part menti II. Kékevező Fesztivál, így az egész napos gondolkodás után tarthattunk egy kis csapatépítést is. A hétvége egyik sztárja kétségtelenül Karcsika, az egyik önkéntes Utcajogász által nemrég befogadott keverék kiskutya volt, aki végig éberen őrizte az elvonulás nyugalmát.

A fotókat köszönjük az AVM hajléktalan aktivistájának, Várady Istvánnak.

TÁMOGASD AZ UTCAJOGÁSZT!

Az Utcajogász Blaha Lujza téri jogsegélyszolgálatát önkéntes alapon működteti, azaz a költségeket az önkéntes jogászok fedezik. Támogass bennünket, hogy minél több rászorulónak tudjunk segíteni! Adományodból nyomtatni, másolni tudunk, jut postaköltségre, vidéki utakra, eljárási díjakra.

Számlaszámunk: 16200223-10043220 (Magnet Bank), közlemény: “támogatás Utcajogásznak”

(Visited 105 times, 1 visits today)