/Megalakult a pécsi Utcajogász!
Uj Pecs

Megalakult a pécsi Utcajogász!

A hétvége során három hallgatótársammal együtt részt vettünk A Város Mindenkié és az Utcajogász által tartott kétnapos képzésen. Pár héttel korábban már meglátogattak minket Pécsen az utcajogászok, egy szintén két napon át tartó képzés keretében, ez azonban inkább a bemutatkozásra és az AVM valamint az Utcajogász történetére, megalakulására fókuszált.
uj_pecs

A mostani képzés viszont kellően tömény volt, első nap rögtön végigbeszéltük az összes, az egyetem által nem igazán érintett jogszabályt amelyekkel munkánk során a leggyakrabban fogunk dolgozni. A főbb témáink a szabálysértés, a végrehajtás, a lakástörvény és a gyermekvédelem voltak. Szerencsére ezek nem csak szimpla magolások voltak, hanem kellően interaktívak, az utcajogászok igyekeztek a legtöbb témához valamilyen közös játékot alkalmazni, így volt jogszabály-puzzle és kvíz is. Ezen kívül a képzések során csapatépítő játékokat is bemutattak nekünk a képzést végzők, amely egy része a szociális érzékenység fokozására szolgáló szerepjáték volt. Jó hangulatban telt a képzés és értékeltük az interaktivitást is, így igyekeztünk ezt meghálálni egy Pécs gasztronómiájába való bevezetéssel, vagyis egy focilabda méretű hamburger elfogyasztásával.

A második napon párhuzamosan zajlott az érintetteknek tartott AVM segítőképzés is. A délelőtt leginkább a tervezésről és az adminisztrációról szólt, a korábban megismert kommunikációs formákat felhasználva (pl. moderátor választása) megszerveztük az első ügyfélfogadást, valamint megtanultuk, hogy vezessünk hatékonyan egy Utcajogász gyűlést.

Délután pedig következett a segítőkkel közös jogsegély szimuláció. Első körben a segítők kaptak egy-egy szituációt, amelyet meg kellett próbálni a megfelelő módon megoldani illetve kezelni. A képzés egyetlen negatívuma itt jött elő, ugyanis nem mindig a megfelelő reakció érkezett az erőszakosabb szituációk kezelésekor. Természetesen ezeket a helyzeteket kielemeztük utólag és közösen megoldást találtunk, így bízunk abban, hogy éles helyzetben gördülékenyen zajlik majd a segítők munkája. A második körben mi kerültünk megoldásra váró helyzetekbe és őszintén szólva már itt éreztük, hogy nem egyszerű feladat ez, mondhatni éreztük a nyomást. Próbáltunk mind a négyen a lehető legdiplomatikusabban és segítőkészebben eljárni, utólag azt a visszajelzést kaptuk, hogy sikerült is. Ez a szimuláció további fejlődésre, a joganyagban való elmélyedésre inspirált minket.

Összefoglalva, a hétvégét nagyon hasznosnak éreztük, külön öröm, hogy érintettünk olyan jogszabályokat és jogi helyzeteket, amelyekre az egyetem nem készít fel, és éreztük, hogy szakmailag hatalmas fejlődést jelenthet a jogsegély nyújtása.

Puskás Gergely

(Visited 184 times, 1 visits today)