A Médiatanácshoz fordultunk a TV2 hajléktalan embereket megalázó riportja ügyében

Közzétéve:
Kategóriák: Jogegyenlőség

Az Utcajogász és további tizenhárom civil szervezet a Médiatanácshoz fordult a TV2 hajléktalan embereket megalázó, szégyenteljes riportja kapcsán. A TV2 csatorna 2016. november 07. napján 19.00-kor sugárzott Tények c. műsorában „Bűz és mocsok az aluljárókban” című riportot közölt, amely többek között ilyen megállapításokat tartalmazott: „valóssággal undorodnak a gyalogosok” „az aluljárókat szinte ellepték a hajléktalanok, akik között sok az agresszív részeg”.

A riport, mely általában véve is sérti a hajléktalan emberek emberi méltóságát, azért is kifogásolható, mert egy létező és komplex társadalmi problémát úgy mutat be, hogy a kialakult helyzetért – a képi és szerkesztői megoldásokkal, a kiválasztott riportalanyokkal, a bemutatott helyszínekkel – egy társadalmi csoport szükségből közterületen élő tagjait teszi felelőssé. A riportban nem jelennek meg a hajléktalanság valódi okai, illetve a kérdéskörre valódi megoldást jelentő válaszlehetőségek, ahogyan nem jelennek meg a problémával foglalkozó döntéshozók vagy szakértők sem. Mindemellett a riportban egyetlen érintett – a Blaha Lujza téren tartózkodó hajléktalan ember – szólal meg, akinek csupán pár mondata került bele, rendkívül manipulatív módon a végleges anyagba, miszerint egy hete már nem “fürdött”.

A műsor fokozottan alkalmas volt arra, hogy a hajléktalan emberek csoportját mint társadalmi csoportot stigmatizáljon, ezáltal fokozza az előítéleteket, mindezt úgy, hogy szegény sorsú, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekről felvett képsorokat használ fel az előítéletes, leegyszerűsítő magyarázat alátámasztásához. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az ilyen jellegű műsorok szélsőséges politikai erők malmára hajtják a vizet, mert a leegyszerűsített, előítéleteket magánhordozó világkép és magyarázat összecseng a kirekesztő ideológiák alaptételeivel.

Miután A Város Mindenkiével közösen közleményben ítéltük el a TV2 szégyenteljes riportját, most az Utcajogász és további tizenhárom csatlakozó szervezet – A Város Mindenkié, Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Food not Bombs, Habitat for Humanity Magyarország, Közélet Iskolája, Magyar Helsinki Bizottság, Migráns Szolidaritás Csoport, Miskolcnak Hangja Van, a NANE Egyesület. Nyugodt Szív Alapítvány, Patent, Utcából Lakásba Egyesület – bejelentéssel fordul a Médiatanácshoz, melyben azt kéri, hogy folytasson le vizsgálatot és tiltsa el a műsorszolgáltatót a további hasonló tartalmak közlésétől.