/Önkéntes jogászokat keresünk az Utcajogász pécsi és budapesti csapatába!
30277246842 29e199ea2c Z

Önkéntes jogászokat keresünk az Utcajogász pécsi és budapesti csapatába!

Az Utcajogász Egyesület ingyenesen igénybevehető jogsegélyszolgálatot tart fenn hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek számára. 2010 óta Budapesten, 2016 ősze óta pedig már Pécsett is. Emellett az utcajogászok folyamatos jogi támogatást nyújtanak A Város Mindenkié csoport lakhatáshoz való jogért folytatott küzdelméhez. Az utcajogászok egy olyan társadalomért dolgoznak – ami igazságos és befogadó – ahol érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok és biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, – amelyben törvényileg és gyakorlatban is mindenki számára biztosított a méltó lakhatáshoz való hozzáférés.

A leendő utcajogász feladatai a következőek:

 • hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek számára jogi segítségnyújtás kb. havonta egyszer, pénteken 15.00 és 17.00 óra között a Blaha Lujza téren, az itt beérkező egyéni ügyek vitele, valamint telefonos és e-mailes megkereséseik intézése (kötelező)
 • személyes részvétel az Utcajogász kéthetenkénti találkozóin (hétköznap esténként, kötelező)
 • A Város Mindenkié tevékenységének támogatása
 • jogi tájékoztató anyagok készítése, véleményezése
 • beadványkészítés a hatóságok részére
 • az érdekérvényesítő munkában való jogi tanácsadás
 • lobbitevékenységben való részvétel, pl.: személyes megjelenés egyes stratégiai ügyekben a hatóságok, önkormányzatok előtt
 • jogi tanácsadás A Város Mindenkié tagjai számára

Az önkénteseknek nem szükséges a kötelezőnek megjelölteken túl, valamennyi feladatban részt venniük, de az önkéntes munka átlagosan kb. heti 15 órát vesz igénybe.

Jelentkezés menete:

A jelentkezéseket 2017. január 29-ig várjuk az utcajogasz@gmail.com email címen önéletrajzzal és motivációs levéllel. Kérjük az email tárgyában jelöljétek meg, hogy Pécsett vagy Budapesten szeretnétek önkéntes munkát végezni.

A jelentkezés után egy személyes találkozóra kerül sor 2017. január 30. és február 5. között, egy közösen kiválasztott időpontban.

Az Utcajogász csapatához történő csatlakozást a személyes találkozó után egy kétnapos kötelező felkészítő képzés előzi meg, amely során a hajléktalansággal kapcsolatos legfontosabb jogi és szociális kérdéseket, problémákat mutatjuk be. A kétnapos képzésen történő részvétel elengedhetetlen feltétele az önkéntes munka megkezdésének.

A képzés időpontja:
Pécsett: 2017. február 11-12.
Budapesten: 2017. február 18-19.

Negyed- és ötödéves joghallgatók jelentkezését is várjuk!

A fontosabb jogterületek, melyek ismerete szükséges a munkához:

 • büntető- és polgári jog általános és különös rész,
 • alkotmányjog (különösen alapjogok),
 • közigazgatási- és polgári eljárásjog.

Ha meg szeretnéd tapasztalni, hogy milyen együtt dolgozni hajléktalan emberekkel, ha szeretnél a szövetségesük lenni az őket érintő problémák megoldásában, ha van kedved részt venni a közös programokon, és kipróbálni, hogy miközben jogi szaktudásoddal segítesz, te is rengeteget tanulsz, az Utcajogászban a helyed, gyere és csatlakozz!

(Visited 1 766 times, 1 visits today)