/Bővült a csapat
Utcajogász érzékenyítő foglalkozás

Bővült a csapat

Februárban egy kétnapos hétvégi képzés keretében mélyebb betekintést nyertünk az Utcajogász működésébe és munkájába. A szombati nap a bemutatkozással kezdődött, majd bemelegítésképp egyik képzőnk, Gyula vezetésével egy érzékenyítő szituációs játék következett, amelyben mi, az „újoncok” próbálhattuk ki magunkat olyan helyzetekben, amelyekbe hajléktalan személyek gyakran kényszerülnek. A játék szórakoztató módon rámutatott számos olyan kérdésre, amik egy nem utcán élő embernél jellemzően nem merülnek fel és többnyire nem is érezzük, mekkora nehézséget jelentenek az érintetteknek (a teljesség igénye nélkül:  illemhelyek hiánya, milyen követelményeknek kell megfelelni, ha átmeneti szállóba kényszerülnénk, lakcím hiányából fakadó hátrányok).

Ezt követően komolyabb vizekre eveztünk, és megismerkedtünk A Város Mindenkié és az Utcajogász felépítésével, stratégiai céljaival, működési elveivel, majd pedig azon jogterületekkel, jogszabályokkal, amelyekre gyakran lesz szükségünk a munkánk során. Később kis csapatokban összemértük a szabálysértési jogi tudásunkat egy kvíz segítségével. A napot egy „ki hogy érezte magát” levezető körrel zártuk.

Vasárnap elméleti ismeretekkel kezdtük a képzést, áttekintettük a gyakran felmerülő gyermekelvétellel kapcsolatos jogi kérdéseket, a végrehajtási eljárást, és 2-3 fős csoportokban átbeszéltünk egy-egy jogesetet a képzőink közreműködésével. A nap második felében a Blaha Lujza téri jogsegélynyújtást szimuláltuk.  A feladat nagyon izgalmas volt, párban igyekeztük megoldani a változatos helyzeteket, amiket a régi jogászok és segítők teremtettek. A megoldásra váró szituációk rengeteg jogi problémát felvetettek, és esetenként próbára tették a helyzetkezelő és stressztűrő képességünket is. Remek ízelítőt kaptunk abból, hogy mennyire sokrétű és átfogó tudást, szociális készségeket igénylő munka a jogsegélynyújtás.

A régi jogászok a képzés során abszolút partnerként kezeltek minket, minden felmerült kérdést készségesen megválaszoltak, és egy jól átgondolt és szervezett képzést sikerült összeállítaniuk. Összegezve a hétvégét, tartalmas és hasznos volt mind gyakorlati, mind elméleti szempontból.  Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy mindenki, aki képzésen részt vett, a hétvége fényében is megerősítette a jelentkezését, és megkezdte önkéntes tevékenységét az Utcajogásznál.

Keszi Éva

DSC03370

Még több kép: https://www.flickr.com/photos/147265588@N06/albums/72157682014469176

 

TAGS:
(Visited 206 times, 1 visits today)