A téli moratórium alatt is történhettek kilakoltatások

Közzétéve:
Kategóriák: Lakhatáshoz való jog

A végrehajtási törvény két esetben teszi lehetővé a kilakoltatást a téli moratórium alatt: ha az érintett önkényes lakásfoglaló volt, vagy az eljárás alatt rendbírsággal sújtották. Az Utcajogász tapasztalatai szerint ugyanakkor olyan embereket is megpróbáltak a kilakoltatási moratórium alatt utcára tenni, akiknél egyik feltétel sem állt fenn.

Április 30-án véget ér a kilakoltatási moratórium, így május 1-től semmi nem védi a kilakoltatással fenyegetett embereket, családokat attól, hogy elveszítsék otthonukat. A kilakoltatási moratórium a végrehajtási törvényben szabályozott intézmény, amelynek célja, hogy a téli hidegben (november 15. és április 30. között) ne kerülhessen senki utcára. A törvény két esetben ismer kivételt: nem védi a moratórium az önkényes lakásfoglalókat, sem azokat, akiket a végrehajtási eljárásban korábban rendbírsággal sújtottak.

Az Utcajogász Egyesületnek több olyan ügyfele volt, akik esetében a kilakoltatást a téli moratórium idejére tűzte ki a végrehajtó, önkényes lakásfoglalónak minősítve őket. Az iratokból azonban az derült ki, hogy erről nincs szó, olyan családokról van szó, akiknek korábban volt jogcímük az adott lakás használatára, csak a jogcím szűnt meg (pl. megszűnt a bérleti szerződés, mert lejárt időközben vagy felmondták). Az önkényes lakásfoglalás ezzel szemben egy szabálysértés, ami üres lakás elfoglalását jelenti úgy, hogy arra a bérleti jogviszony létesítésére jogosult (általában a tulajdonos) nem adott engedélyt.

A tapasztaltak miatt megkerestük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart kérve, hogy vizsgálják ki, hogyan kerülhetett sor az eljárási szabálytalanságokra. Válaszukban úgy tájékoztattak, hogy nem történt jogszabálysértés. Mivel a hozzánk eljutott esetek pont az ellenkezőjét mutatják, további vizsgálatot és intézkedéseket fogunk kérni. A két esetkört a jogszabályok pontosan definiálják, így azok összemosása érthetetlen, és mindenképpen jogsértő. A kilakoltatás előtt álló családok szempontjából pedig életbevágóan fontos, hogy a végrehajtók betartják-e az őket védő jogszabályokat. A hozzánk eljutott konkrét ügyekben sikerült elérni, hogy a lakások kiürítését április 30. utánra halasszák. Elképzelhető viszont, hogy sokan jogszabálysértés miatt kényszerültek elhagyni otthonukat a leghidegebb télben.

Az Utcajogász Egyesület a kilakoltatási moratórium lejártát követő első pénteken, május 3-án 12 órás maratoni ügyfélfogadással várja kilakoltatással fenyegetett ügyfeleit. Az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet a kilakoltatásokra, a kilakoltatások elleni küzdelmünkre. Az eseményt az ügyfélfogadás mellett változatos programok színesítik, részletek:

https://www.facebook.com/events/2786426491397975/