Rablás

Kérdés: Ki akartak rabolni. Az utcán beszélgetésbe elegyedtem két emberrel. Amikor elindultam volna, utánam jöttek és azt mondták, hogy adjak nekik pénzt. Ráncigáltak, fenyegettek, elszakították a táskámat, visszatartottak. Megijedtem, harcolnom kellett, hogy elszabaduljak. Utána még a rendőrkapitányságra is elmentem, de elküldtek, hogy a terület, ahol az eset történt nem az ő illetékességi területükre tartozik. 

Válasz: Ez egy súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmény, a rablás kísérlete. Fontos lenne, hogy tegyen feljelentést, hogy az ügyet kivizsgálják és talán valami esély legyen rá, hogy többet ne forduljon elő. El kell tehát menni a legközelebbi rendőrkapitányságra, el kell mondani mindent, ami az esetről eszünkbe jut. A lehetőségekhez mérten teljes körű személyleírást kell adni, el kell mondani, hogy nekünk milyen érzéseink, reakcióink voltak az eset közben. Három napon belül a rendőrség dönteni fog arról, hogy indítanak-e nyomozást. Érdemes megadni a telefonszámunkat és kérni visszajelzést az ügy állásáról. Valamint – ha majd lesz – kérni el az ügy előadójának telefonszámát, illetve megkérdezni meg, hogy milyen telefonszámot hívhatunk, ha ismét látjuk az elkövetőket az utcán. A feljelentést írásban is meg lehet tenni.
Fontos tudni, hogy a rablás hivatalból üldözendő bűncselekmény, tehát, ha a rendőrség tudomására jut egy ilyen ügy, akkor köteles eljárást indítani. Ha nem az adott kapitányság az illetékes, akkor köteles az ügyet továbbítani az illetékes szervnek, de a feljelentőt az illetékesség hiányára hivatkozással nem küldhetik el.
TAGS:
(Visited 68 times, 1 visits today)