Megkaptuk a rendőrség fagyhalál-statisztikáit

Ahogy arról a 444.hu még februárban beszámolt, a rendőrség megpróbálta eltitkolni a kihűlésekkel kapcsolatos azon adatok összesítését, amiből kiderülhetett volna, hogy a téli hidegben hányan haltak meg amiatt, mert nem volt hova menniük melegedni. Az Utcajogász és A Város Mindenkié Csoport azonban az ügy végére járt és megszerezte az elmúlt évekre vonatkozó kihüléses adatokat.

Az adatokat nem volt egyszerű kikérni az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A rendőrség minden alkalommal azzal az indokkal utasította el az igénylést, hogy az adatok nincsenek meg a rendőrségnél. Ezért az Utcajogász pert indított, amelyben az adatigénylő Udvarhelyi Tesszát az Utcajogász önkéntes jogásza, Molnár Noémi képviselte. Két tárgyalási nap után a bíróság kötelezte az ORFK-t, hogy adja ki A Város Mindenkié csoportnak az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáit. A döntés ellen a rendőrség nem fellebbezett, így az első fokon jogerőre emelkedett.

Az adatokat megkaptuk és azok még a nyári melegben is sokkolóak. Fűtési szezon alatt (október 15. és március 1. között) rögzített halálesetek során vizsgálták és vezették fel az adatbázisba, hogy a halál oka kihűlés.

A 2016-2017-es adatok esetén külön bontja az adatbázis a “gyaníthatóan kihűlés miatt elhunyt” és a “hatósági eljárás által megállapítottan kihűlés miatt elhunyt” kategóriát. Ezeket a kategóriákat közterület és magánterület alapján differenciálja tovább. Ennek oka, hogy a rendőrség külön vezet statisztikát azokra az esetekre nézve, ahol még nem zárult le a haláleset vizsgálata. Összességében az adatokból az derül, ki, hogy 2016. október 15-e és 2017. március 1-je között összesen 180 ember halt meg kihűlésben, közülük 55-en közterületen, 125-en pedig magánterületen. Vagyis a fagyhalál esetek 70%-a lakásban vagy valamilyen fedett helyen következik be. A leginkább érintett területek Budapest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ami jól mutatja, hogy ez a probléma elsősorban a (lakás)szegénységgel függ össze. (Frissítve: 2018. 07. 30.)

A kiadott adatokról az AVM fog részletes elemzést közzétenni.

Miért titkolhatta ennyire az ORFK az adatokat?

A rendőrség évek óta nem ad ki hivatalos adatokat sem civileknek, sem újságíróknak. A nyilvánosságra kerülő adatok, különösen a lakáson belüli fagyhalál-esetek rendkívül kínosak az állam számára, valószínűleg ezért szerették volna eltitkolni a statisztikákat.

Mikor lett beadva az adatigénylés? Mennyire hosszadalmas egy adatigénylés, ha adatperre is szükség van?

Udvarhelyi Tessza 2017. október 19-én fordult a rendőrséghez, amely a 15 napos válaszadási határidőn túl, november 8-án megtagadta az adatok kiadását. Pert a megtagadástól számított 30 napon belül lehet indítani. Mi decemberben adtuk be a keresetet. A bíróság 2018. február 20-ra adta ki az idézést, majd április 17-én hirdetett ítéletet. Mivel a rendőrség nem fellebbezett a ítélet ellen, még így is viszonylag hamar megkaptuk az igényelt adatokat. Sok adatkezelő bírósági kötelezés ellenére sem adja ki az adatokat, ilyenkor végrehajtási eljárást lehet indítani és feljelentést tenni közérdekű adatokkal visszaélés miatt. Bár utóbbi nem tekinthető hatékony eszköznek, mivel ez az eljárás nem az adatok kiadására, hanem a felelős “megtalálására” irányul.

Jövőben is szükség lesz adatperre, ahhoz, hogy a kívánt adatokat megkaphassa az adatigénylő?

Azt reméljük, hogy a Fővárosi Törvényszék ítélete, amely elérhető a honlapunkon, segítséget jelenthet mindenki számára, aki a későbbiekben ilyen adatokat szeretne igényelni a rendőrségtől. Ez azonban nem zárja ki, hogy a rendőség újabb igénylés esetén is csak per árán lesz hajlandó adatokat kiadni, hogy húzza az időt. Az időhúzással a rendőrség csak pár tizezer forintos perköltséget kockáztat, tehát ha a jövőben is el akarják titkolni az adatokat, akkor megéri titkolózniuk.