Hova fordulhatsz, ha jogi segítségre van szükséged?

Személyesen
Rákóczi tér
Péntek, 15:00 - 17:00
Metrókijárat előtt balra
További elérhetőségeink
További elérhetőségeink

Szeretnéd támogatni a munkánkat?

Bankszámlaszámunk
Magnet Bank Zrt. 16200223-10050659
PayPal támogatás
Paypal
Szeretnéd támogatni a munkánkat?
Támogass minket!
Válasz megjelenítése Válasz elrejtése

Életvitelszerű lakhatás közterületen – jogi tájékoztató

Részletek

Milyen büntetésre számíthat az a hajléktalan ember, aki rendszeresen közterületen alszik?

2012. április 15-én új szabálysértési törvény lépett hatályba, mely sokkal szigorúbb az előzőnél.

A törvény szerint szabálysértést követ el, aki közterület belterületét rendeltetéstől eltérő módon, életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságait közterületen tárolja. Csak akkor lehet büntetni, ha az önkormányzat. amelynek területén az eset történt, nem biztosít ellátást a hajléktalan embereknek.

Mi számít közterület belterületének?

Közterületnek számít minden állami és önkormányzati terület és azok a nyilvános területek, melyek mindenki számára igénybe vehetők. (Még ha magántulajdonban vannak is, mint pl. egy bevásárlóközpont parkolója.)

A belterületnek nincs konkrét meghatározása csak annyi, hogy olyan központi rész, ahol lakóházak is vannak. (Fontos, hogy például a Margitsziget is belterületnek számít, pedig ott nincsenek lakóházak, tehát a meghatározás nem pontos.)

Milyen büntetés szabható ki?

Ha a rendőr vagy közterület-felügyelő rajta kap, akkor eljárást indít:

1. Feljelentést tesz, majd a hatóság lefolytatja a szabálysértési eljárást. Ennek az eredménye ugyanaz, mint ha nem írod alá a helyszíni bírságot (lásd 2. pont)

2. Helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A pontos összeg mindig mérlegelés tárgya, amelynek igazodnia kell a cselekmény súlyához és figyelembe kell venni személyes körülményeidet is. Ezért mindenképpen mondd el, hogy milyen körülmények között élsz (mennyi a jövedelmed, eltartasz-e valakit). A bírság összege hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén már 70 ezer forint is lehet!

Ha elismered az elkövetést és aláírod a helyszínen papírt, akkor ezzel lemondasz a fellebbezés jogáról, ezután nincsen semmilyen jogorvoslati lehetőséged.

Ha nem ismered el a szabálysértést és elindul az eljárás, akkor kaphatsz figyelmeztetést, de akár pénzbírságot is, amelynek összege 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet.

Az új törvény szerint minden szabálysértésnél nyomatékosan kell értékelni a visszaesést: a féléven belül háromszor történő „elkövetéskor” – vagyis, ha harmadszor büntetnek meg azért, mert közterületen élsz vagy tárolod a cuccaidat – már lehet elzárást, azaz börtönbüntetést kiszabni.

Átváltoztatás

Az új törvény szerint a pénzbírságot és a helyszíni bírságot is át lehet változtatni közérdekű munkára. Ennek során 5 ezer forint bírságot hat óra közérdekű munkával lehet megváltani. Ha a bírság kifizetése helyett közérdekű munkán szeretnél részt venni, a bírság befizetésére rendelkezésre álló határidőt követő három munkanapon belül (de lehet előbb is), be kell jelentkezned az elkövetés helye szerinti munkaügyi központnál. Ha viszont nem kéred a közérdekű munkát, de a bírságot sem fizeted meg, a hatóság elzárást köteles elrendelni, ahol egy napnyi elzárás 5000 Ft bírságnak felel meg.

Jogod van!

Ha megbüntetnek közterületen való életvitelszerű lakhatás miatt, lehetőséged van kifogással élni a határozatot hozó szabálysértési hatóságnál. FIGYELEM! Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a helyszínen nem ismerted el a szabálysértést, azaz nem írtad alá a papírt, és a büntetést kiszabó határozat kézbesítése óta nem telt el 8 nap. A 8 nap számolásánál a munkaszüneti napok is számítanak. A kifogásban kérni kell, hogy a bíróság tárgyaláson bírálja el az ügyet, azaz ne csak a papírok alapján, hanem a te meghallgatásoddal.

Panaszt is tehetsz, ha úgy érzed, hogy erőszakosan vagy méltánytalanul bántak veled.

Segítünk!

Szerintünk a hajléktalanság büntetése embertelen és alkotmányellenes. Ha szerinted is így van, és nem ismerted el a szabálysértést, segítünk neked! Ha panaszt vagy kifogást tennél, akkor a lehető leghamarabb keresd fel A Város Mindenkié csoportot vagy az Utcajogász jogsegélyprogramját.

Mikor? minden pénteken 15-17 óráig 
Hol? Blaha Lujza téren (rossz idő esetén az aluljáróban)

Email: utcajogasz@gmail.com   //   avarosmindenkie@gmail.com
Telefon: +3620 282 3616
utcajogasz.hu  // avarosmindenkie.blog.hu

Támogass minket!

Ha fontosnak találod a munkánkat, itt tudsz minket támogatni. Köszönjük!