Hova fordulhatsz, ha jogi segítségre van szükséged?

Személyesen
Blaha Lujza tér
Péntek, 15:00 - 17:00
Jó időben a szökőkút mellett,
rossz időben az aluljáróban
További elérhetőségeink
További elérhetőségeink

Szeretnéd támogatni a munkánkat?

Bankszámlaszámunk
Magnet Bank Zrt. 16200223-10050659
PayPal támogatás
Paypal
Szeretnéd támogatni a munkánkat?
Támogass minket!
Válasz megjelenítése Válasz elrejtése

Fizetési meghagyás

Mit kell tennem, ha fizetési meghagyást kapok?

A fizetési meghagyásos eljárás olyan egyszerűsített nemperes eljárás, amit pénzkövetelések érvényesítésére lehet alkalmazni. Tehát tartozás esetén a tartozás jogosultja indíthat fizetési meghagyásos eljárást. Korábban a fizetési meghagyásos eljárást is bíróságon kellett indítani, jelenleg a közjegyzők hatáskörébe tartozik. A fizetési meghagyásnak a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellent lehet mondani, ha nem mondunk ellent, akkor jogerőssé válik, és végrehajtható lesz a fizetési meghagyással követelt összeg. Ellentmondás esetén az eljárás polgári perré alakul, és az illetékes bíróságon peres eljárásként folytatódik tovább.

Ha fizetési meghagyást kézbesítenek részünkre, azon szerepel, hogy ki és milyen összeget követel tőlünk. Ha nem találjuk jogosnak a követelést, vagy nincs pénzünk kifizetni, akkor ellentmondást kell írni az ügyszámra hivatkozva, és annak a közjegyzőnek kell címezni, akitől kaptuk. Az ellentmondásban nagyon röviden le kell írni, hogy miért nem tartjuk jogosnak a követelést, és mindenképpen szerepeljen benne, hogy ez egy „ellentmondás”. Ezt követően a közjegyző elküldi az iratokat az illetékes bíróságnak, és az ügy ott folytatódik, számíthatunk arra, hogy bírósági idézést kapunk.

Lehetőség van a 15 napos határidőben részletfizetés engedélyezését is kérni, ilyenkor a közjegyző indokolt esetben engedélyezheti a részletfizetést. A részletfizetés engedélyezése előtt a közjegyző beszerzi a jogosult nyilatkozatát is arról, hogy hozzájárul-e a részletfizetéshez. Ha a közjegyző részletfizetést engedélyez, akkor bármely részlet megfizetésének elmulasztása estén az egész tartozás esedékessé válik.

Nagyon fontos, hogy ha postán küldjük az ellentmondást, vagy a részletfizetési kérelmet akkor ajánlva adjuk fel, ha személyesen visszük el, akkor hivatalosan vetessük át a közjegyzői irodában, ragaszkodjuk ahhoz, hogy hivatalosan vegyék át tőlünk. Erre a legjobb mód, ha viszünk egy másolatot a beadványból (vagy megkérjük őket, hogy másolják le), és a másolatra írják rá azt, hogy átvették, az átvétel dátumát, és írják is alá.

Az ellentmondás-minta itt letölthető

A részletfizetési kérelem-minta itt letölthető

Támogass minket!

Ha fontosnak találod a munkánkat, itt tudsz minket támogatni. Köszönjük!