Hova fordulhatsz, ha jogi segítségre van szükséged?

Személyesen
Blaha Lujza tér
Péntek, 15:00 - 17:00
Jó időben a szökőkút mellett,
rossz időben az aluljáróban
További elérhetőségeink
További elérhetőségeink

Szeretnéd támogatni a munkánkat?

Bankszámlaszámunk
Magnet Bank Zrt. 16200223-10050659
PayPal támogatás
Paypal
Szeretnéd támogatni a munkánkat?
Támogass minket!
Válasz megjelenítése Válasz elrejtése

Hajléktalan gyermek

Én hajléktalan vagyok, a fiam egy családtagomnál lakott, azonban ma el kellett jönnie abból a lakásból. Mit tegyek?

Ha nincs hova mennie egy hajléktalan embernek a gyerekével, akkor elvben több, de a gyakorlatban nehezen kivitelezhető, szerény és az állam ellátási kötelezettségét tekintve igen szégyenletes mennyiségű és jellegű  lehetőség van. A lehetőség nagymértékben függ a gyermek életkorától és nemétől, valamint attól, hogy van-e apa a családdal.

A család ún. családok átmeneti otthonában kaphat elhelyezést. Ebben a családgondozó segíthet.

Az egyedülálló anya gyermekével – ha az kicsi vagy lány – anyaotthonba mehet. Ebben is a családgondozó segíthet. Az ilyen intézmények elérhetősége sokszor nem nyilvános, hogy az esetleges bántalmazás, nyomásgyakorlás elől védelmet nyújtson.

A krízishelyzetben (tehát, ha valaki nem várt módon vagy időben, szinte sokként kerül az utcára), akkor a Bp. Dózsa György út 152. sz. alatt található szálló nyújt segítséget (238 9500). Azonban ezen a szállón nagyon ritkán van hely, rendszerint rendkívül telített, így nem tudják fogadni a rászorulókat.

Ezért a hajléktalan felnőtt valamelyik éjjeli menedékhelyen tudja meghúzni magát, a gyereknek pedig a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) ad ellátást. Az intézmény Budapesten az Alföldi u. 9. sz. alatt van (3232 900). A kamaszkorú fiúkat az Erzsébet királyné útja 6/a. sz. alatt fogadják (222 5936). IItt 72 órát lehetnek a gyerekek, az időtartam alatt nem mehetnek ki az intézményből, mert a szakemberek így tudják vizsgálni a gyerek helyzetét, körülményeit. A 3. napot követően megindítják a gyámhivatali eljárást, megvizsgálják a gyerek helyzetét, 1 hónap után születik határozat arról, hogy a gyereket el tudja-e látni a szülő vagy a család vagy elhelyezik intézményben. Az időszak alatt a gyereket már nem vihetik ki szabadon a szülők, meg kell várniuk a határozatot, amelyben erről is rendelkeznek.

További lehetőség az, hogy a gyermeket a szülő átmeneti / befogadó otthonba adja. A lakóhelyhez legközelebbi otthont kell megkeresni a helyi gyermekjóléti szolgálaton keresztül. Itt a gyermek akár 1 évig is lehet, de a szülő – ha úgy gondolja, hogy rendeződött az élete – bármikor elhozhatja az otthonból. Tehát az átmeneti otthonba való elhelyezés érdekében a helyi/kerületi gyerekjóléti szolgálatot kell megkeresni.

Támogass minket!

Ha fontosnak találod a munkánkat, itt tudsz minket támogatni. Köszönjük!