Hova fordulhatsz, ha jogi segítségre van szükséged?

Személyesen
Blaha Lujza tér
Péntek, 15:00 - 17:00
Jó időben a szökőkút mellett,
rossz időben az aluljáróban
További elérhetőségeink
További elérhetőségeink

Szeretnéd támogatni a munkánkat?

Bankszámlaszámunk
Magnet Bank Zrt. 16200223-10050659
PayPal támogatás
Paypal
Szeretnéd támogatni a munkánkat?
Támogass minket!
Válasz megjelenítése Válasz elrejtése

Kártérítés

Unokámat elütötte egy autó. A sofőr lakott területen 70-nel ment. A gyerek meghalt. Az elkövető ellen büntetőeljárás indult. Szeretnék a gyerek elvesztése miatti fájdalomért kártérítést kapni. Hogy lehet ezt?

A kártérítésre az elhunyt személy örökösei, jelen esetben az unoka szülei jogosultak. Ha ők nem élnek már, lemondtak a gyerekről, stb., akkor jöhet szóba a nagyszülő.
Ha egyszerű megítélésű az ügy, akkor érdemes az elkövető büntető tárgyalásán bejelenteni a polgári jogi igényünket, azaz azt, hogy szeretnénk kártérítést kapni. Ha tényleg egyszerű az ügy, a bíró úgy találja, hogy egyértelmű a kár nagysága, akkor meg fogja ítélni a kártérítést nekünk. Ha bonyolultabb az ügy, akkor is bejelenthetjük igényünket, de akkor a bíró nem fogja megítélni, hanem a polgári bíróságra utalja a kérdést. Ekkor egy per fog indulni, amely végén kaphatjuk meg a pénzünket.
A kártérítés kiharcolásának – a pernél – egyszerűbb formája, ha a gyerek örököse(i) – feltehetően a szülők – az elkövető gépjármű felelősségbiztosítóján keresztül járnak el.
1. Meg kell keresni azt a biztosítót, amely a vétkes sofőr biztosítója volt a balesetkor.
A biztosítóról az elkövető (a sofőr), az ügyben eljárt rendőr(ség), vagy a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tud felvilágosítást adni. A sofőr is jobban jár, ha a biztosító fizet helyette, tehát érdeke kiadni a sértettnek (a nagyszülőnek, szülőnek) a biztosítója nevét.
A MABISZ elérhetőségei az alábbiak:
Email: mabiszgki@mabisz.hu
Cím: 1062 Budapest, Aradi u. 65-67.
Levelezési cím: MABISZ GKI 1381 Budapest 62., Pf. 1297
Központi telefonszám: (+36 1) 266-9866
Kárügyintézés telefax: (+36 1) 486-1731
2. Ezt követően levelet kell írni a biztosítónak, jelezni kell a kárigényt, azaz azt, hogy mennyi pénzt tartanánk jogosnak a gyerek halála miatt. Ez az egyezségre felhívó levél. A kárigény meghatározása érdekében tudni kell a baleset körülményeit (mennyivel ment az illető, milyen napszak volt, a gyerek mit csinált, stb.). Ezért a levél elkészítéséhez hasznos ismerni a büntetőeljárásban keletkezett iratokat. Ezekről a bíróságon másolatot lehet csinálni (pénzért).
3. A biztosító a levélre fogja jelezni álláspontját, ezt követően ennek megfelelően kell eljárni. A biztosítók általában együttműködőek és hajlandóak fizetni, főleg, ha ilyen súlyos ügyről van szó.
4. Ha a biztosítóval szembeni eljárás sikertelen, akkor az elkövető magánszeméllyel (azaz a sofőrrel) szemben kell eljárást indítani. Először érdemes lenne békésen, tárgyalásos alapon megegyezni. Ennek sikertelensége esetén kell kártérítési pert indítani. Figyelni kell rá, hogy nehogy elévüljön a cselekmény. Ezért, ha nagyon húzódik az ügy, akkor be kell menni bármelyik bíróságra az ügyfélfogadási időben és szóban el kell mondani a keresetet (az igényünket a kártérítésre), ők ezt jegyzőkönyvbe veszik és megindul a per. Az eljáráshoz szintén igénybe lehet venni ingyenes jogi segítséget.

Támogass minket!

Ha fontosnak találod a munkánkat, itt tudsz minket támogatni. Köszönjük!