Utcajogász

Rólunk

Kik vagyunk?

A 2010 óta működő Utcajogász Egyesületben nagyrészt önkéntes jogászokkal nyújtunk ingyenes jogi segítséget a szegénységben élő, főleg hajléktalan és rossz vagy bizonytalan lakhatásban lévő embereknek a szociális jogok és a lakhatás terén.

Egy igazságos és befogadó társadalomért küzdünk, amelyben érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, és biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, valamint törvényileg és gyakorlatban is minden ember számára garantált a méltó lakhatáshoz való hozzáférés.

Jelenleg 22 jogász és 3 más foglalkozású önkéntes munkájával teszünk azért, hogy mindenkinek esélye legyen a méltó lakhatásra, senki ne legyen hátrányosan megkülönböztetve vagy büntetve, azért mert hajléktalan vagy szegény, senki ne essen el a megfelelő jogi védelemtől azért, mert nincs pénze ügyvédre, és az állam és az önkormányzatok az emberi méltóságot és alapjogokat tiszteletben tartva teljesítsék kötelezettségeiket állampolgáraik, lakóik felé.   

Az önkéntes munkát két ügyvezető irányítja, három szakmai koordinátorral, két projektvezetővel és egy projektasszisztenssel, valamint egy sajtós és egy forrásszervező munkatárs segítségével. A két félállású ügyvezetőn és egy projektvezetőn kívül minden munkatárs heti tíz órában dolgozik. 

Ügyfélfogadás a Blaha Lujza téren

Az egyetlen szervezet vagyunk, ami szegény emberek jogvédelmével foglalkozik.

Évi kb. 2 000 üggyel, megkereséssel foglalkozunk.

Egy évben összesen kb. 6 422 munkaórában dolgozik 25 önkéntes.

11 éve a Blahán minden pénteken ingyenes jogsegélyt nyújtunk.