/Érvényes szerződéssel bárhova be lehet jelentkezni!

Érvényes szerződéssel bárhova be lehet jelentkezni!

Általános tévhit, hogy a lakcímbejelentéshez mindig kell a szállásadó aláírása a rózsaszín lakcímbejelentő lapon. Ez azonban nincs így!

A lakcímbejelentéshez valóban minden esetben szükség van a szállásadó hozzájárulására, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy alá kell írnia a lakcímbejelentő lapot.

  • Ha a szállásadó személyesen megjelenik veled az okmányirodában, vagy elektronikus úton járul hozzá ahhoz, hogy bejelentkezz az ingatlanba, nem szükséges az aláírása.
  • Ha a lakó ún. közokirattal (például bíróság ítélet vagy közjegyző által kiállított okirattal), vagy ún. teljes bizonyító erejű magánokirattal (ügyvéd által ellenjegyzett, vagy két tanú nevével, lakóhelyével és aláírásával rendelkező okirattal) igazolja, hogy jogosult a lakás/szoba használatára, az okmányirodának kötelessége bejegyeznie a lakcímet a szállásadó aláírása nélkül.

lakcimkartya2_1.jpg

FIGYELEM! Néhány okmányirodában figyelmen kívül hagyják ezt a jogszabályi rendelkezést és a megfelelő szerződés mellett is kérik a szállásadó aláírását a lakcímbejelentő lapra. Ez jogszerűtlen gyakorlat, és ha ilyen történik veled, hivatkozz a lakcím-törvényre vagy keress fel minket, hogy közösen tudjunk kiállni a jogaidért!

Jó tanács lakóknak: Ha albérletben vagy munkásszállón laksz, mindig törekedj olyan szerződés megkötésére, amit két tanú is aláír, így nem lesz probléma a lakcímbejelentéssel.

Fontos információ szállásadóknak: A bejelentett lakcím önmagában nem jelenti azt, hogy valakinek joga van használni a lakásodat, ezt az aláírt vagy szóbeli szerződés teszi lehetővé. Vagyis ha valaki be van jelentve a lakásodba, de lejár a szerződése, nincs joga tovább használni a lakást.

Problémát jelent a lakcímbejelentés?

Szeretnél küzdeni egy igazságosabb lakcím-szabályozásért?

Keress fel minket!

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

Utcajogász és A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

TAGS:
(Visited 2 860 times, 1 visits today)