/Súlyosan alapjogsértően járt el a IX. kerületi Rendőrkapitányság
Handcuffed Hands

Súlyosan alapjogsértően járt el a IX. kerületi Rendőrkapitányság

Súlyosan alapjogsértően járt el IX. kerületi rendőrség, amikor jogalap nélkül bilincselte meg az Utcajogász ügyfelét – állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalásában.

handcuffed-hands

Nyár közepén az Utcajogász ügyfelét önkényes beköltözés szabálysértése miatt állították elő a Haller utcai rendőrkapitányságra, miután egy nyílászárók nélküli, üresen álló önkormányzati tulajdonú lakásban húzta meg magát. Annak ellenére, hogy  ügyfelünk a helyszínen elismerte a szabálysértést és együttműködött az intézkedő rendőrökkel, megbilincselve állították elő a rendőrségre. Ezután 72 órás őrizetbe helyezték, majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé állították, ahol kilátástalan szociális helyzetére és vétlen előéletére tekintettel figyelmeztetésben részesítette a bíróság.

A kényszerítő eszköz alkalmazása miatt a Független Rendészeti Panasztestülethez (FRPT) fordultunk.

A Rendőrségi törvény és a rendőrség szolgálati szabályzata pontosan meghatározza, mikor bilincselhetnek meg valakit a rendőrök. Az intézkedő rendőr csak akkor használhat bilincset, ha ezzel önkárosítást, támadást, szökést akadályozna meg vagy csak így tudna ellenszegülést megtörni. Ügyfelünk esetében azonban ilyenről szó sem volt, a szabálysértési eljárás során keletkezett rendőrségi dokumentációk sem tartalmaztak olyan utalást, amely indokolhatná a bilincs alkalmazását. A FRPT megkereste a Haller utcai rendőrséget is, a rendőrök azonban fenntartották, hogy ügyfelünk szökésének megakadályozása miatt szükséges és szakszerű volt az intézkedő rendőrök eljárása.

Az FRPT a hivatalos rendőri jelentések és a beszerzett nyilatkozatok alapján úgy döntött, nem fogadja el a rendőrség védekezését és az Utcajogász panaszának helyt adva megállapította, hogy a rendőrség súlyosan megsértette ügyfelünk alapjogait, amikor jogalap nélkül alkalmaztak bilincset. Az FRPT állásfoglalásában rámutatott a rendőrség védekezésének abszurditására is: “(…) a rendőrség egy dokumentumban sem jelölt meg olyan konkrét, kézzel fogható körülményt, a panaszos által kifejtett magatartást, amely követlenül a szökés realizálására utalhatott. Ha így is volt, hogy a panaszos visszament az ingatlanba, akkor az ingatlan zártsága, vagyis a fallal történő körülvettsége is fizikai értelemben kizárta a szökés lehetőségét. A panaszos nem tudott hova “elfutni”, “elmenekülni” a rendőrök elől, hiszen egy fallal körülvett lakásról van szó, amely egy társasházban található, sőt annak II. emeletén, így fizikailag is kizárt a szökés lehetősége.”

Az ügy azonban még nem zárult le. A végső döntést az országos rendőrfőkapitány hozza meg, akinek az FRPT már megküldte állásfoglalását az esetről. Az állásfoglalás hamarosan elérhető lesz a Független Rendészeti Panasztestület honlapján is.

Ha úgy érzed, hogy hajléktalanságod vagy szegénységed miatt nem bántak tisztességesen veled a hatóságok, keresd fel jogászainkat, akik minden pénteken 15.00 és 17.00 óra között a Blaha Lujza téren tartanak ingyenesen igénybe vehető ügyfélfogadást.

A kép forrása innen elérhető.

(Visited 85 times, 1 visits today)