/Új utcajogászok csatlakoztak hozzánk!
Blog 2

Új utcajogászok csatlakoztak hozzánk!

November utolsó hétvégéjén zajlott az AVM Utcajogász Munkacsoportjának felhívására jelentkezettek képzése, mely az újonc utcajogásszá válás előfeltétele volt. A színes csapat – ügyvédjelölt, jogtanácsos, joghallgatók, változatos jogterületekről – a képzésen megismerkedhetett az AVM és a munkacsoport működésével, illetve gyakorlati feladatokon keresztül kóstolhatott bele az utcajogászok által ellátott sokféle tevékenységbe, a már régóta praktizáló utcajogászok és az AVM érintett aktivistáinak támogatásával.

blog_2

Az első nap kezdetén az AVM történetét, felépítését, működési alapelveit, munkacsoportjait ismerhettük meg. Az Utcajogász munkacsoportról szóló beszámolót követően pedig kis túlzással mondhatjuk, hogy újoncként bedobtak minket a mélyvízbe, két hasznos gyakorlat segítségével. A jogszabályi rendelkezések mindenféle segédanyag nélkül való kitöltésével nemcsak a leggyakrabban felmerülő jogterületeket érintettük, hanem azt is megtapasztaltuk, hogy sokszor mennyire nem egyértelműek ezek a szabályok, annak ellenére, hogy alapvető emberi jogokat érintenek. Ezt követően pedig egy szimuláció keretében a lakhatási kérdőívet kíséreltük meg kitölteni, korábban megtörtént valós jogesetek feldolgozásával.

A második nap szintén a gyakorlat jegyében zajlott, először AVM-es videók megtekintésével hangolódtunk az új szerepre, utána pedig kiscsoportos körökben beszélgettünk az utcajogászok egyik fő feladatáról, a péntek délutáni Blaha ügyeletről. Az elmondottakat magunkévá téve ezt követően rögtön az ügyeletet imitáló szimulációs gyakorlatban kellett helytállnunk, ahol korábbi valós jogi (vagy nem jogi) problémákkal hozzánk fordulóknak próbáltunk segítséget nyújtani. Ennek a keretében megtapasztalhattuk, hogy az utcajogász a „szokásos jogászkodás” mellett sokszor szociális munkás is, és hogy mennyire fontos (és sokszor nem is könnyű) a bonyolult jogi nyelvezet lefordítása magyar nyelvre.

További képek

Befejezésül pedig az AVM aktivistái által számos külső képzésen is alkalmazott érzékenyítő társasjátékot játszottuk, melynek során különböző, a hajléktalansággal sújtottakat mindennap érintő élethelyzeteket imitáltunk. Ennek során átérezhettük, hogy lakhatás és-vagy papírok nélkül milyen akadályokba lehet ütközni, alapvető ügyeket szinte lehetetlen elintézni, és hogy sokszor mennyire jól tud esni egy kis segítőkészség a sok nehézség mellett.

Összefoglalva, nagyon hasznos volt a hétvégi képzés, és a szóbeli értékelés során mindannyian azon a véleményen voltunk, hogy rengeteget tanultunk a gyakorlatokból, a joganyag elméleti elsajátítására és alkalmazására pedig úgyis a munkacsoportban való szerepvállalással kerül majd sor.

Tomcsik Dóra

Fotó: Várady István

(Visited 96 times, 1 visits today)