Vidéki városokban is büntetik a hajléktalanságot!

Közzétéve:
Kategóriák: Szabálysértés

Nem csak a budapesti kerületek, hanem több vidéki város is bünteti a közterületi hajléktalanságot. A szabálysértési törvény felhatalmazása alapján az önkormányzatoknak lehetőségük van olyan területeket kijelölni, ahol szabálysértésnek minősül az “életvitelszerű közterületi tartózkodás”. Ezeken a területeken tehát meg lehet büntetni hajléktalan embereket lényegében csak azért, mert nincs hol lakniuk. Emiatt az Utcajogász 2015 során az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatalokhoz fordult, annak érdekében, hogy szüntessék meg a hajléktalanság büntethetőségének lehetőségét, mivel  a Kúria az Alapvető Jogok Biztosának indítványa nyomán 2014-ben hozott döntése törvénysértőnek ítélte és 2015. május 31. napjától kezdődően megsemmisítette a Fővárosi Közgyűlés hajléktalan emberek hatósági üldözéséről szóló 77/2013. (XII. 3.) számú rendeletének jelentős részét. 

videk

Közérdekű bejelentéssel bárkinek lehetősége van felhívnia az állam vagy az önkormányzatok figyelmét problémákra, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja.

A Kúria indokolása szerint törvénysértőek voltak azok a kerületi önkormányzatok javaslatára bekerült rendelkezések, amelyek az önkormányzat illetékességi területének egészén, vagy annak jelentős, összefüggő területein rendelte tiltani a hajléktalanságot, és amelyek az állampolgárok számára nem egyértelműen azonosítható módon határozta meg a tiltott területeket.

Bár a Kúria döntésének tárgya kizárólag a fővárosi közterületek voltak, az Utcajogász álláspontja szerint az indokolás lehetőséget kínál, hogy a vidéki települések a fővárosiéhoz hasonló, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét megteremtő rendeleteivel szemben közérdekű bejelentés útján lehessen fellépni.

A 2015-ös év első felében az Utcajogász a következő városok rendeletei kapcsán fordult az illetékes kormányhivatalokhoz: Debrecen, Hatvan, Hévíz, Kaposvár, Keszthely, Pécs, Salgótarján, Zalakaros.

A közérdekű bejelentéseink nyomán Debrecen, Hatvan és Salgótarján módosította a Kúria döntésében foglalt kritériumok szerint a rendeleteiket, amelyekben azokat a közterületek jelölik ki, ahol a hajléktalanság büntetendő. Sajnos mindhárom település a fővárosi kerületekhez hasonlóan elmulasztotta a lehetőséget – Zugló kivételével-, hogy megszüntessék saját közigazgatási területükön a hajléktalanság büntetését, és érdemi változásokat nem hozó, de a Kúria döntésének megfelelően módosított rendeleteket fogadtak el.

Hévíz, Kaposvár, Keszthely, Pécs és Zalakaros tekintetében azonban a kormányhivatalok nem látták indokoltnak a szégyenteljes rendeletek módosításának kezdeményezését, még úgy sem, hogy a Kúria döntése valójában nem változtat semmin: továbbra is büntethető a hajléktalanság, csak szűkebb területen, mint eddig. Érthetetlen, hogy az államot helyi szinten képviselő kormányhivatalok miért nem képviselik egységesen a  Kúria által kijelölt álláspontot, és miért lehet egy megyében törvényes az, ami egy másik megyében törvénysértő. Az Utcajogász ezért a Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordul.

Az Utcajogászban az ügyekkel kapcsolatos költségeket (pl. posta, utazás, nyomtatás, másolás) saját magunk fizetjük. Ha szeretnél, Te is támogathatsz minket abban, hogy minél több szegénységben élő embernek tudjunk segíteni. Előre is köszönjük, a megosztásokat is!

Bankszámlaszámunk: 16200223-10043220 (Magnet Bank)

A megjegyzésbe kérjük, hogy ez írjátok: támogatás Utcajogásznak

Fotó: Vörös Anna