/5 év küzdelem a lakcímmel

5 év küzdelem a lakcímmel

Nekem tulajdonképpen szerencsém volt az első albérletem tulajdonosával. 2010. december 5-én tekintettem meg egy lakást Budapesten a Ráday utcában, amit vidékről érkezve hatan foglaltunk el: én és öt tanuló lányom. Ahhoz, hogy tanév közben át lehessen íratni a két általános iskolást a budapesti iskolába, kellett a tartózkodási cím. Tartózkodási cím volt szükséges az orvosi ellátáshoz is. Legidősebb lányom Budapestről Nagykátára utazott iskolába, Dóra és Tünde a középiskolát Budapesten végezte.

lakcimkartya2_1.jpg

A tulajdonos aláírta a 6 db bejelentő lapot, amivel elmentem a IX. kerületi okmányirodába. Ott ért az első kifogás a lakás tulajdonos nem egy, hanem két fő, így a papírt mindkettőnek alá kellett volna írnia. A gyerekek bejelentéséhez kellett volna vagy a bírósági határozat, hogy egyedüli gyermekfelügyelet az enyém, vagy az apának is alá kellett volna írnia. Mivel bántalmazó kapcsolatból léptünk ki, nem szerettem volna, ha a bántalmazó ilyen módon megtudná, hol élünk. Ekkor ő úgy tudta, hogy családok átmeneti otthonában kaptam 5 gyermekemmel ellátást. Tehát mint apa is aláírtam a bejelentőlapot.

Újra elmentem az okmányirodába, ahol az ügyintéző jelezte, hogy a Földhivataltól kell a lakás tulajdoni lapjának másolata. Másnapra hozta is a tulajdonos, így a megbeszélt időben az ügyintéző el is készítette a tartózkodási hely bejelentést. A két kicsit így még karácsony előtt beírathattam az általános iskolába és januárban már az új iskolában kezdett a két gyerek. Tankönyveiket a régi iskolából ingyen kapták, így azokat oda időközben vissza kellett vinni és az új iskolában nem volt erre tartalék, tehát meg kellett vásárolnom néhány tankönyvet is.

Próbáltam segélyt kérni a IX. kerületi önkormányzat humánpolitikai osztályától, de az volt a kifogás, hogy van egy ingatlantulajdonom. Mondtam nekik, hogy a tulajdonomat a bank végrehajtás alá vonta, a tulajdoni lapra 4.800.000 forint van rávezetve, a faktoring felé meg kb. 8-9 millióval tartozom. Jeleztem a Kormányhivatal felé, hogy a devizában felvett hitel miatt a kényszerértékesítés alatt álló ingatlan annyi teher van, hogy semmilyen anyagi előnnyel nem jár, hogy tulajdonos vagyok. Ám a bérelt ingatlan tulajdonosa nem jelentette be az APEH felé, hogy ő a lakását bérleményként kiadta, ez a lakhatási támogatásom igénylését is akadályozta, mert én magam nem tudtam az ingatlanba bejelentkezni.. Minden kérelmem kapcsán Sülysápra, az állandó lakcím szerinti önkormányzathoz küldtek.

Élelmezés – ha nincs állandó lakcím az adott kerületben – nem jár ingyen, nincs tanszercsomag és nincsenek ingyenes füzetek. Időközben próbáltam szociális bérlakást kérelmezni a IX. és az V. kerülettől is. Az egyikben azt a választ kaptam, hogy nagyon sokan várnak szociális bérlakásra, a másikban pedig, hogy várjak, amíg pályázatot írnak ki. Időközben a tulajdonos jelezte, hogy családi okok miatt szükségük lenne a lakásra, vissza kell költözniük. 2012 márciusában tehát újra bújtam a kiadó albérleteket hirdető honlapokat. Újra elő kellett teremteni a kaucióra egy bizonyos összeget.

Így jutottunk az Üllői út 66 3. emeleti lakásába. Bár ígérte a tulajdonos, hogy bejelent, nem mentem el hozzá a lakcímbejelentővel. Nagyon rossz volt úgy költözni, hogy közben a gyerekek tanultak, másnapra készülniük kellett. Mivel a FECSKE családsegítőben volt egy szociális munkás, aki ígérte, hogy betesz a IX. kerületi lakásprogramba, és tudattam vele, hogy költöznünk kell, felhívott pár családok átmeneti otthonát, de mindenütt azt a választ kapta, hogy teltház van. Így bár papíron még IX. kerületiek voltunk, kivett a lakásprogramból.

Kata időközben elvégezte az OKJ-s képzést. A kertész- és növényvédelmi technikusi papírjaival mehetett a IX. kerületi Munkaügyi Központba. Nem kellet sem Monorra, sem Nagykátára az állandó lakcím szerint mennie. Pályakezdőként csak a TB-jét fizette az önkormányzat. Itt kb. 8 hónapot laktunk, a szomszéd meglepte magát egy dobfelszereléssel, ami megkeserítette az életünket.

Ezért költöztünk 2013 februárjában egy VIII. kerületi lakásba. A tulajdonos Polgáron élt, aki a régi tulajdonostól vette ezt a lakást, persze hitelre, így tudatta, hogy el szeretné adni. Ha jön ingatlanközvetítő, akkor nekem kötelességem biztosítani a szemlét. A tulajdonos nem engedte, hogy bejelentkezzünk. 2015.július 1-én végül eladásra került a lakás, amit egy ingatlan befektető kft vett meg.

Szerencsére ezután sem kellett költöznünk, az új tulajdonos rögtön aláírta és lepecsételte a 6 lakcímbejelentő lapot. A sülysápi ingatlanom ekkor már 1 éve a NET Zrt. tulajdona volt, az exem lakott benne, így abban a korábbi lakók bérlőként lakhattak tovább, és mivel korábban tulajdonos voltam, ennek a lakásnak a bérleti díját is nekem kellett fizetni. A bérleti szerződést 2015. november 5-én mondta fel, a kulcsot december 9-én adtam át. Az állandó lakcímem fiktiválható, ha onnan nem jelentkeznénk ki.

Elmentem tehát a VIII. kerületi okmányirodába. Első körben én és két 18 év alatti gyermekem lakcímbejelentőjével mentem. Kezemben a bérleti szerződés, ami alapján bejelentő lap nélkül is be kellett volna jelenteniük. Végül odaadtam a szerződést és az aláírt bejelentő lapot, és az én lakcímkártyámat szó nélkül ki is állította. Azonban a két kiskorúnál jött a kifogás: ezt az apának is alá kell írnia (lásd első lakcím.) Két hét múlva már nekik is szó nélkül meg volt az új állandó lakcím. Mentem a két nagykorúval. Az ügyintéző nézi a papírokat, és közli, hogy kell az aláírási címpéldány. Felhívtam a kapcsolatomat a kft-nél és, elmondtam neki, hogy mit is kérnek még a hivatalban. Hamar e-mailben küldte, amit kinyomtattam, de most csak Dórával tudtam menni, mert karácsony előtt már rövidített műszakban dolgoznak. Tehát Dórának már nem volt elég az aláírt bejelentőlap és az érvényed bérleti szerződés: az állandó lakcímhez bejelentő lap, bérleti szerződés és az aláírási címpéldány másolata is kellett.

Már csak Kata maradt januárra. Ő főiskolás és az ösztöndíjakhoz kötelező lakcím szerinti két közüzemi számla. Tünde lányom már Londonban él…

TAGS:
(Visited 92 times, 1 visits today)