Újpest és a cserelakások

Közzétéve:
Kategóriák: Lakhatáshoz való jog

Rendeződni látszik azoknak az Újpesten élő bérlőknek a helyzete, akik még a tavasz folyamán keresték meg az Utcajogászt. Az önkormányzat illetve a vagyonkezelő belátta, hogy cserelakás biztosítása nélkül jogszerűen nem mondhatja fel a bérlők szerződését. Ennek eredményeképpen van olyan bérlő, akinél már folyamatban van az új bérleti szerződés megkötése, van akinek még keresik a leendő lakását.

ujpest_kicsi

Újpest egyik legfrekventáltabb részén egy viszonylag nagy telken önkormányzati tulajdonú bérlakások állnak. Az önkormányzat elhatározta, hogy eladja a területet, és ott a nem túl jól jövedelmező bérlakások helyett nagyon jól jövedelmező hatalmas, új társasház(ak) épül(nek). Nem tudni, hogy a sok év óta itt élő bérlőkről milyen módon kívánt gondoskodni (ez azóta sem derült ki), mindenesetre a bérleti szerződéseket az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. útján felmondta. A felmondásban az állt, hogy három hónap múlva ki kell költözni, ennyi idő alatt kellett volna tehát a bérlőknek saját maguknak megoldani a lakhatásukat. Azon túl, hogy az itt élők egy része idős és beteg, mások teljesen felújították a lerobbant önkormányzati lakást és egy szó sem esett arról, hogy ezt hogyan kompenzálnák, a felmondás súlyosan jogszerűtlen is, hiszen a lakástörvény ilyen esetekre kötelezővé teszi cserelakás biztosítását. Ha ez nem így lenne, a lakók bérleti szerződésében egyébként is szerepel, hogy rendes felmondás esetén az önkormányzat köteles cserelakást biztosítani.

A bérlők összefogtak, és pert indítottak az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. ellen, kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg a felmondás jogszerűtlenségét. Megkeresték továbbá az Utcajogászt, és részt vettek az Együtt a lakhatásunkért! önsegítő csoportban is. Lakógyűlést szerveztünk, és közösen felvettük a kapcsolatot az Újpesti Vagyonkezelő Zrt-vel, akik szóban megígérték, hogy mindenki kap majd cserelakást (bár a jogi álláspontjuk az, hogy nem kötelező cserelakást biztosítani, csak egyfajta méltányosságot gyakorolnak).

Azóta lezajlott a perek első tárgyalása is, és az eljárások közös kérelem alapján szünetelnek jelenleg, a megállapodás reményében. Ez azt jelenti, hogy hat hónap áll a vagyonkezelő rendelkezésére, hogy megfelelő cserelakást ajánljon fel. Ha erre nem kerül sor, akkor a pereket folytatni lehet. A jelenlegi helyzet bíztató, van akivel már megállapodás született, és van olyan bérlő is, akinek sokadik próbálkozásra végre olyan lakást mutattak, ami megfelel a jogszabályokban foglalt követelményeknek, így ezt ő is el tudja fogadni.

Reméljük, hogy minden érintett esetében jogszerű megoldás születik.  Az esetnek azonban már most sok tanulsága látszik, leginkább az, hogy ha a bérlők nem fognak össze és nem állnak a sarkukra, akkor az utcára is kerülhettek volna.b