Fagyhaláladatok: pert nyertünk a rendőrség ellen

Közzétéve:
Kategóriák: Hírek

A bíróság kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy adja ki A Város Mindenkié csoportnak az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáit.

Tavaly azután indítottunk pert, hogy a rendőrség Udvarhelyi Tesszának, A Város Mindenkié aktivistájának többszöri kérésre sem volt hajlandó elárulni, hányan fagytak meg Magyarországon az elmúlt években.

Nem csak az AVM-nek nem sikerült hivatalos adatokat igényelnie. Évek óta titkolózik az állam arról, hogy hányan fagytak meg utcán – vagy éppen lakásban – a hideg idő miatt.

A rendőrség azzal az indokkal próbálta elkerülni az adatok kiadását, mert szerintük semmilyen jogszabály nem kötelezi őket az adatok kezelésére, így a fagyhalál-statisztikák valójában nem is léteznek.

A perben hivatkoztunk olyan rendőrségi szabályzatokra, amik ugyan nem jogszabályok, de a rendőrség számára kötelezettségként írják elő az adatok gyűjtését.

Érvelésünket a Fővárosi Törvényszék is elfogadta. A bíróság szerint a rendőrség “részben jogellenesen hivatkozott arra, hogy a felperesi adatigénylés megválaszolására azért nincs lehetősége, mivel az ORFK pedig nem rendelkezik olyan központi nyilvántartással, amelyből megállapítható, hogy az ilyen ügyekből mennyi indult kihűléses haláleset gyanújával, illetőleg ezek közül mennyi fejeződött be azzal a megállapítással, hogy a halál oka kihűlés volt.” A bíróság nem fogadta el azt sem, hogy az ORFK adatgyűjtést nem végez és nincs a jogszabályi kötelezettsége ilyen tárgykörben statisztikai adatok gyűjtésére és szolgáltatására.

A törvényszék ezen túl még azt is kimondta, hogy a rendőrség rosszhiszeműen járt el, mivel “éppen az alperes által kiadott – jogszabálynak valóban nem minősülő – közjogi szervezetszabályozó eszköz, amely tartalmazza az adatgyűjtés elrendelését.”

Az ítélet nem jogerős. Ha a rendőrség fellebbez, a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A perben Udvarhelyi Tesszát az Utcajogász önkéntese, Molnár Noémi képviselte.

Utcajogász sajtó: utcajogasz@gmail.com