Alkotmánybírósághoz fordult a bíróság az Utcajogász hajléktalan ügyfele ügyében

Közzétéve:
Kategóriák: Szabálysértés

Kaposvár és Székesfehérvár után a Pesti Központi Kerületi Bíróság is felfüggesztette az előtte folyó szabálysértési eljárást, és Alkotmánybírósághoz fordult. A végzésben a bíróság kezdeményezte az életvitelszerű közterületi tartózkodást büntetni rendelő jogszabályhely visszamenőleges hatályú megsemmisítését.

A bíróság részletesen indokolta, hogy a jogszabályi rendelkezés miért ellentétes az Alaptörvénnyel. A bíróság álláspontja szerint a jogszabályhely beleütközik az Alaptörvény azon rendelkezésébe, amely kimondja, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam. Sérti továbbá az alapvető jogok tiszteletben tartásának kötelezettségét, az emberi méltósághoz való jogot, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot és beleütközik a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányába.

A végzés többek között kiemeli, hogy sérti a jogbiztonság követelményét, hogy a 90 napon belüli három figyelmeztetés – amely az őrizetbe vétele feltétele – közötti időköz nincs szabályozva, így akár pár óra alatt is összegyűlhet a három figyelmeztetés. Kiemeli azt is, hogy nem felel meg a törvény előtti egyenlőség elvének, hogy az életvitelszerű közterületi tartózkodást elkövető személyekkel szemben helyszíni bírság vagy pénzbírság nem szabható ki.

Ügyfelünket október 19-én állították elő a Móricz Zsigmond körtérről, mivel előtte már háromszor figyelmeztetésben részesült. A tárgyalást a bíróság befejezte, mert nem voltak meg a gyorsított eljárás feltételei, hiányoztak a tárgyalás megtartásához szükséges iratok.

Az Utcajogász üdvözli a Pesti Központi Kerületi Bíróság döntését, és reméljük, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti az életvitelszerű közterületi tartózkodás tényállását. Az Utcajogász beadványa – amelyben az Alapvető Jogok Biztosát kértük, hogy forduljon Alkotmánybírósághoz – itt olvasható.

Fotó: birosag.hu

Ha fontosnak találod a munkánkat, itt tudsz minket támogatni: http://utcajogasz.hu/tamogass/. Köszönjük!