2018 eredményei számokban – 4000 önkéntes munkaóra

Közzétéve:
Kategóriák: Hírek

Az Utcajogász 2018-ban is 52 pénteken volt kint a Blahán, minden pénteken két-két órát, így 104 munkaórában nyújtottunk ingyenes küszöb nélküli ügyfélfogadást a rászorulóknak. Összesen 361 ügyet vettünk fel, amelyek 80%-ban tudunk valamiféle érdemi segítséget nyújtani ügyfeleinknek, vagy beadványírásban, vagy telefonálásban, esetleg képviseletben elsősorban lakhatási kérdésekben. Összesen tizenegy esetben nyújtottunk ingyenes peres képviseletet. Ez körülbelül 578 munkaórát jelent. Emellett telefonon is elérhetőek vagyunk, minden hétköznap délután 4 és 6 között, ami körülbelül havi negyven, évi 2080 munkaóra.

Egyesületünk heti találkozói során az ügyeinkről, stratégiáinkról beszélünk, valamint egyeztetünk a pereinkkel és képzéseinkkel kapcsolatban. Hozzávetőlegesen az Utcajogász 2018-ban 4000 önkéntes munkaórában dolgozott azért, hogy hajléktalan és lakásszegénységben élő embereknek hatékony jogsegélyt nyújtson.

Csapatunk 2018-ban kétszer is bővült, az év elején hat fővel, majd szeptemberben további néggyel, így jelenleg összesen tizenkilenc önkéntes jogász dolgozik a szervezetben, emellett pedig további négy önkéntes aktivista segíti az Utcajogász munkáját.

2018. október 15-e – a hajléktalanság kriminalizálása – óta három budapesti hajléktalan ember képviseletét láttuk el. Emelett írtunk az ombudsmannak, kérve, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, kisokost készítettünk az eljárás legfontosabb információiról hajléktalan embereknek, és azoknak az ügyvédeknek, akiket potencálisan kirendelhetnek az eljárás alá vont hajléktalan emberek védelmére, és létrehoztunk egy külön telefonszámot is kimondottan ezekre az esetekre.