A személyes adatok kiszolgáltatása akár bűncselekményt is megvalósíthat

Közzétéve:
Kategóriák: Jogérvényesítés

Az Alkotmánybíróság a hajléktalanságbüntetését megengedhetőnek tartó tartó döntésében megfogalmazott egyalkotmányos követelményt is: szankció alkalmazására csak akkor kerülhet sor, haaz érintett hajléktalan ember ellátórendszerben való elhelyezése a cselekményelkövetésekor igazolhatóan biztosított volt.

Ennek a szabálynak az alkalmazása még egyáltalán nem alakult ki. Amíg bizonytalanság van, az is előfordulhat, hogy az intézkedő rendőrök arról kérnek igazolást a szállóktól, hogy az érintett hajléktalan ember életvitelszerűen él az utcán.

Az Utcajogász nyomatékosan szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a lakóhellyel kapcsolatos adatok személyes adatok, a hajléktalanság, életvitelszerű közterületi tartózkodás ráadásul különleges adat. Ilyen adatokat csak az érintett kifejezett hozzájárulása vagy jogszabályi felhatalmazás alapján lehet kiadni akár a rendőrség részére is, tehát a jelen jogszabályi környezetben nem. Az adatok jogszerűtlen kiadása szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményt is megvalósíthat.

Ha hasonló problémával találkoznál, fordulj hozzánk ingyenes jogi tanácsadásért akár anonim módon is!