„Nem jogász egyesületi tagként, örülök azon csekély tennivalónak, ahol segíteni tudom az egyesületet”

Közzétéve:
Kategóriák: Hírek

Murányi László már három éve az Utcajogász Egyesület tagja. Ő maga lakhatási szegénységben él. Rendszeresen, minden héten szán időt arra, hogy segítse az Egyesület munkáját is, ő az utcajogász segítők koordinátora – amiért szerény fizetést kap az egyesülettől – ugyanakkor mellette rengeteg önkéntes munkával is segíti az Utcajogász működését.

Munkájáról és motivációiról Ujfalusi Bettina, az Utcajogász Egyesület jogász önkéntese beszélgetett vele.

Ujfalusi Bettina: Mi az a Blaházás és miért van szükség ott segítőre?

Muriányi László: A Blaha az Utcajogász ügyfélfogadási helyszíne, ahol az önkéntes jogászok küszöb nélküli jogsegély szolgálatot nyújtanak rászorulóknak. Az ügyfélfogadáson azért van szükség segítőkre, mert a jogászoknak a náluk lévő adott ügyfélre figyelnek és nem tudják megosztani a figyelmüket az aktuális ügyfél és a várakozó ügyfelek között. Van, hogy nagyon sokan várakoznak arra, hogy sorra kerüljenek, ilyenkor a segítőkkel együtt szóval tartjuk az ügyfeleket, illetve figyelünk arra, hogy érkezési sorrendbe kerüljön mindenki a jogászokhoz. Ha valakinek nem jogi kérdése van, akkor abban pedig mi tudunk segíteni.

Betti: Milyen kérdésekben tudtok segíteni az ügyfeleknek?

Muri: Van, hogy felmerül kérdésként, hogy hol vannak hétközben ételosztások, milyen hajléktalanszállók vannak a városban. Ezekben az esetekben tudunk segíteni az ügyfeleknek és a jogászoknak azzal, hogy felsoroljuk a legközelebbi ételosztást és egyéb gyakorlati segítséget tudunk nyújtani.

Betti: Kik lehetnek segítők? Hogyan működik a beosztásuk?

Muri: Segítők hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek lehetnek. Segítőnek jelentkezni az egyesület által kiírt pályázaton lehetett a nyáron. Pár hónapja úgy alakult az, hogy az egyesület a segítőknek egy kisebb összeget fizetésként fel tud ajánlani a munkájukért cserébe. Én, mint koordinátor osztom be, hogy melyik segítőnek melyik héten kell jönnie a Blahára, kapcsolatot tartok velük és segítem az egyesület tagjai és a segítők közötti kommunikációt. Ezen kívül feladatom, hogy fejlesszem az ügyfélfogadást minden olyan ötlettel, ami gördülékenyebbé és könnyebbé teheti az ügyfélfogadást. Az elmúlt hetekben felmerült bennem, hogy be kéne szerezni pár új széket, asztalt és párnákat a hideg időre való tekintettel. Mind ezek beszerzését is én intézem és koordinálom. 

Betti: Milyen koordinátornak lenni?

Muri: Én nagyon szeretem csinálni, szeretek gondolkozom azon, hogy hogyan tehetem jobbá a Blahát. Sokszor kell rugalmasnak lenni, de én élvezem a kihívásokat.