Újabb kijárási korlátozás, újabb alapjogi problémák

Közzétéve:
Kategóriák: HírekJogegyenlőség

Kedden a Kormány újabb kijárási korlátozást rendelt el. A korlátozás szerint éjszaka mindenkinek otthon kell maradnia. Mi lesz azonban azokkal, akiknek nincs otthonuk?

FRISSÍTÉS:

A Kormány a 2020. november 3-án kiadott kormányrendeletet követően november 10-én újabb kormányrendeletet adott ki, amely már nem éjfél és reggel 5 óra között, hanem este 8 óra és reggel 5 óra között tiltja a közterületen való tartózkodást. A tilalom megszegése változatlan következményekkel jár.

Éjjel az utcán indok nélkül?

A Kormány 479/2020. (XI. 3.) rendelete szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. A szabály betartása alól csak azok mentesülnek, akiknek munka miatt, egészségügyi okból vagy valamilyen életveszélyes helyzet miatt kell elhagyniuk otthonukat. Szabálysértést követ el tehát, aki kellő indok nélkül éjszaka az utcán tartózkodik. 

Félmilliós bírság utcán tartózkodásért

A Kormány nem csak hogy szabálysértéssé nyilvánította az éjszakai közterületen tartózkodást, de a rendelet szerint a kijárási korlátozást megszegőknek súlyosabb bírságot kell fizetniük, mint például a csendháborítóknak vagy azoknak, akik annak ellenére ülnek volán mögé, hogy eltiltották őket a vezetéstől. 

A kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok szerint a rendőrség 5 ezer és félmillió forint között bármekkora összegű pénzbírságot kiszabhat. Helyszíni bírság esetén pedig 5 ezer és 150 ezer között mozoghat a helyszíni bírság összege, újabb szabálysértés elkövetése esetén viszont már 200 ezer is lehet a helyszíni bírság. 

A kiszabható bírságok olyan magas összegűek, hogy egy átlagos fizetésből nem lehet befizetni őket, így egy egyszerű rendőrségi bírságnak több hetes elzárás lehet az eredménye.

Mi lesz azokkal, akiknek nincs hova menniük?

Azoknak, akiknek nincs otthonuk, eddig sem volt könnyű, hiszen a közterületi hajléktalanság 2018 óta országosan büntethető “életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” címén. A rendkívüli jogrendben hozott különleges szabályok, így új szabálysértések ehhez képest egy újabb lehetőséget adnak az otthontalan emberek büntetésére. 

A probléma azonban nem csak az, hogy kétszeresen büntethetők az otthontalanok, hanem az is, hogy a hajléktalan ellátórendszer kapacitáshiány miatt, ahogy korábban sem, most pedig különösen nem képes menedéket adni a közterületen maradt embereknek.

Az Utcajogász Egyesület így különösen aggályosnak tartja, hogy a Kormány nem csak, hogy bünteti a hajléktalan embereket, de a világjárvány közepén segítségnyújtás helyett még súlyosabb büntetéssel sújt le rájuk. 

Ha az utcán járva szemtanúi lesznek hajléktalan emberek megbírságolásának, kérjük, hogy a rendőri intézkedést követően (annak megzavarása nélkül) tájékoztassák a megbírságolt személyt az Utcajogász Egyesület elérhetőségeiről!

Személyes ügyfélfogadás:

Budapest, Blaha Lujza tér 

Péntek, 15:00-17:00 

A szökőkút mellett, rossz időben az aluljáróban!