Hiteltörlesztési moratórium – hosszabbítás kiemelt társadalmi csoportoknak

Közzétéve:

Október 28-tól megismerhető a legújabb rendelkezés, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanság orvoslását célozza meg. A 2020. évi CVII. törvény 2021. január 1. napján lép hatályba, amikor az előző hiteltörlesztésről szóló jogszabályban (47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet) megszabott hiteltörlesztési határidők lejárnak.

A hiteltörlesztési moratórium az úgynevezett kiemelt társadalmi csoportokba tartozóknak nyújt segítséget 2020. december 31. után is, egészen 2021. június 30-ig.
Igénybe veheti, aki

  • munkanélküli (kizárólag azok, akik regisztrált álláskeresők), 
  • gyermeket vár vagy gyermeket nevel (25 éven aluli, eltartott személy), 
  • nyugdíjas vagy 
  • közfoglalkozatott.

Ha a fent említett csoportokba tartozik, akkor az adós haladékot kap a hitelből származó összes fizetési kötelezettség (a kamat és a szolgáltatási díjak is ide tartoznak)  teljesítésére egészen június 30-ig. Fontos kiemelni, hogy a törvény nem szünteti meg a fizetési kötelezettséget, azaz nem “engedik el a tartozást”, csupán a teljesítésre rendelkezésre álló idő hosszabbodik meg a járványhelyzet miatt.

Ha anyagi helyzete megengedi, az adós fizetheti a tartozásait, de bármikor dönthet úgy, hogy mégis igénybe veszi a moratóriumot. Adóstársak esetében elegendő, ha az egyikük kiemelt társadalmi csoportba tartozik.

A moratórium ideje alatt nem teljesített törlesztőrészlet kamatát a hitelező később nem írhatja hozzá a tartozás összegéhez. Az ekkor felhalmozódó kamatot pedig később, a futamidő alatt évente egyenlő összegekre osztva kell beszedni. Fontos részlet még, hogy a futamidő ezután úgy hosszabbodik, meg, hogy a fizetendő törlesztőrészlet és a kamattartozás összege ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletet.

Ugyanez a kedvezmény vonatkozik a Nemzeti Eszközkezelő Programban (NET) résztvevőkre is. Mind a bérleti díjat fizetők, mind azok, akik az ingatlan megvásárlását vállalták részletfizetéssel,  haladékot kapnak a bérleti díj és a vételár-részlet megfizetésére. Ilyenkor az eredeti fizetési határidő az igénybe vett haladék idejével automatikusan meghosszabbodik.

A hiteltörlesztési moratórumot igénybe vehetik azok is, akik adósságrendezési eljárásban vesznek részt.

A hitelfelmondási tilalom minden adósra vonatkozik, akik a járvány következtében elvesztették anyagi biztonságukat és emiatt képtelenek a tartozásukat kifizetni. Fontos, hogy a rendelet csak az üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésekre vonatkozik, így a követelés jogosultja mindig valamilyen pénzintézet, például bank vagy hitelintézet.

A hitel-felmondási tilalom azt jelenti, hogy a hitelező nem mondhatja fel az adóssal kötött szerződést  pusztán amiatt mert az elmulasztotta a törlesztőrészlet, kamat vagy bármilyen szolgáltatási díj megfizetését. Ez a haladék 2021. június 30. napjáig áll fenn. A törvény kiemeli, hogy szükség esetén a hitelintézet köteles egyeztetni az adóssal, és elősegíteni azt, hogy a fizetőképessége helyreálljon. Lehetőség van arra, hogy az eredeti megállapodást úgy módosítsák, hogy abban kedvezőbb teljesítési feltételeket, hosszabb fizetési határidőt vagy részletfizetést állapítanak meg, illetve mérsékelhetik magát a fizetendő összeget is. 

Ez a rendelkezés nem nyújt felmentést a törlesztőrészlet fizetése alól, csupán próbálja az adós és hitelező közötti párbeszédet elősegíteni, hiszen mindkettőjüknek érdekében áll, hogy az adós továbbra is fizetőképes maradjon.

Ha további kérdése merülne fel, keresse az Utcajogászt email-ben az utcajogasz@gmail.com címen!