Új szabálysértés decembertől: Közintézményi szabálysértés

Közzétéve:
Kategóriák: HírekJogegyenlőség

December elején a Kormány újabb olyan szabálysértési tényállást alkotott, ami fokozottan érintheti a hajléktalan embereket.

2020. december 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben “a veszélyhelyzet idején közintézmények területén alkalmazandó védelmi intézkedésekről” szóló 553/2020. számú kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozással újabb szabálysértési tényállást alkot.

A kormányrendelet szabálysértéssé nyilvánítja 

  • a közintézmények rendeltetésszerű működésének megzavarását, illetve azt, 
  • ha valaki akadályozza a közintézmény dolgozóinak, ellátottjainak vagy abban egyébként jogszerűen tartózkodóknak a jogainak érvényesülését vagy kötelezettségeinek teljesítését. 

A rendelet szerint közintézménynek minősül minden egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási tevékenységet folytató intézmény. 

Segítő intézmények – szükségtelen büntetések

Az Utcajogász szerint szükségtelen volt az újabb szabálysértés megalkotása. Egyrészt azért, mert a társadalmilag veszélyes magatartások eddig is szankcionálhatóak voltak szabálysértésként vagy akár bűncselekményként. 

A kevésbé veszélyes magatartások, kisebb normaszegések pedig minden esetben az adott intézmény szabályait sérthetik és saját intézményi szankciókkal fenyegetnek. Így például ha valaki egy szállón megzavarja az intézmény működését vagy akadályozza a szociális munkások munkáját, akkor megsérti a házirendet és akár az intézményből való elbocsátásra is számíhat. 

Másrészről úgy gondoljuk, hogy a rendőri fellépéssel vagy elzárással való fenyegetés teljesen idegen az olyan segítő jellegű intézményektől, mint a kórház vagy az átmeneti szálló, amelyek működésének alapja az ott dolgozók és látogatóik közötti bizalom. A szabálysértési eljárás vagy a rendőri fellépés nem segíti, hogy a jelenlegi, gyakran érzelmileg megterhelő helyzetben a konfliktusokat az emberek együttműködve és bizalomra törekedve kezeljék.

Zavarás? Akadályozás?

Ugyan a bíróságoknak a büntető és szabálysértési jogszabályok alkalmazása során a gyakorlatban már értelmezniük kellett olyan fogalmakat, mint a “működés megzavarása” vagy mások “akadályozása,” a tényállási elemek ismeretlenek lehetnek a közintézmények dolgozóinak. 

Úgy gondoljuk, hogy a jogszabály megfogalmazása túlságosan tág mérlegelési jogot hagy nemcsak az eljáró rendőrség, hanem a közintézményeknek az intézkedést esetlegesen kezdeményező dolgozói kezében is, akik a szabálysértési jogban járatlanok. Ezzel pedig a jogszabály végeredményében nagy teret hagyhat a hajléktalanságban élő emberekkel szembeni visszaéléseknek, akik a jelenlegi körülmények között egyébként is a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

Tovább terjeszkedik a büntetőállam

Újabb szabálysértések alkotásával a Kormány egyébként nem tér el attól a gyakorlatától, ami lehetővé teszi, hogy a járványügyi és gazdasági helyzettel kapcsolatos társadalmi elégedetlenségek és feszültségek a hajléktalanságban élő emberek hátán csapódjanak le. A november 10-e óta érvényben lévő 484/2020. Kormányrendelet szerinti újbóli kijárási tilalom alól ugyanis nem kibúvó, ha valaki azért tartózkodik közterületen este 8 és reggel 5 óra között „lakóhelye, tartózkodási helye vagy szálláshelye” helyett, mert mondjuk nem rendelkezik ilyenekkel. Így egy hajléktalanságban élő embert ez alapján 5000 forinttól akár 500 000 forintig terjedő pénzbírsággal is sújthat a rendőrség. Ezzel párhuzamosan hatályos a 2018 októberében elfogadott törvénymódosítás, ami szabálysértéssé és így akár elzárással is büntethetővé nyilvánítja az életvitelszerű közterületen tartózkodást, tehát a hajléktalanságot. A sokasodó szabálysértési tényállások folytán a hajléktalan emberek halmozott büntetéseket is kaphatnak. 

Az Utcajogász Egyesület értetlenül áll azelőtt, hogy miért nem akar segítséget nyújtani a kormányzat az ilyen szörnyű helyzetben lévő embereknek a tél leghidegebb napjai előtt, illetve egy, az emberiség történetében rég nem látott járványhelyzet közepén, annak tetőzéséhez közelítve.

Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ha hajléktalan embereket érintő igazságtalan intézkedést tapasztal, akkor keresse fel az Utcajogász Egyesületet az utcajogasz@gmail.com címen vagy kedden és csütörtökön 17 és 19 óra között telefonon a +36 20 282 3616 számon.

Fotó: MTI/Mónus Márton, https://168ora.hu/itthon/hajlektalan-karacsony-magyarorszag-tarsadalom-kep-179526