Ombudsmanhoz fordultunk a mohácsi bántalmazás ügyében

Közzétéve:
Kategóriák: HírekJogegyenlőség

Az Utcajogász Egyesület az ombudsmanhoz fordult annak a hajléktalan férfinak az ügyében, akit rendőrök bántalmaztak januárban Mohácson.

2021. február 23-án jelent meg a sajtóban, hogy rendőrök a Duna partjára vittek és bántalmaztak egy hajléktalan férfit Mohácson. A híradások szerint a bántalmazást a rendőrség szolgálati kamerája rögzítette és hivatalból eljárás indult a rendőrök ellen. Az ügyben jelenleg a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt a két rendőr ellen. A bántalmazott férfitől a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetői személyesen kértek bocsánatot.

Miután az Utcajogász önkéntes jogászainak sikerült felvenni a kapcsolatot az érintett férfivel, kiderült, hogy a januári bántalmazást számos jogszerűtlen intézkedés előzte meg a rendőrök részéről. A férfit az elmúlt fél évben több alkalommal “fújták” le spray-vel és használtak vele szemben elektromos sokkolót. A fizikai bántalmazás tehát csak a végpontja volt egy hosszabb ideje tartó folyamatnak. 

Az Utcajogász szerint a hajléktalan emberek kiszolgáltatottságuk miatt könnyebben válnak bántalmazás áldozatává. A hajléktalan emberekkel szembeni megalázó bánásmód az egyesület jogászai szerint azonban nem függetleníthető attól, ahogyan a kormány viszonyul a hajléktalan emberekhez. 2018 óta az ország egész területén szabálysértés, tehát büntethető a hajléktalanság. A jog tehát segítség nyújtása helyett úgy kezeli a hajléktalan embereket, mint nemkívánatos szabálysértőket. 

Az Utcajogász Egyesület a bántalmazott férfi érdekeinek védelmében benyújtotta meghatalmazását az ügyészségnek azért, hogy aktívan tudja képviselni a bántalmazott férfi jogait a büntetőeljárásban. Emellett az Egyesület panaszt tett az ombudsmannál a jogszerűtlen rendőri intézkedések miatt. 

Az önkéntes jogászok nem csak a bántalmazó rendőrök felelősségre vonását várják az eljárásoktól, de további kérdésekre is választ szeretnének kapni. Ilyen kérdés, hogy 

  • hogyan folyhattak a jogszerűtlen rendőri intézkedések hónapokon keresztül zavartalanul,
  • a rendőri bántalmazást követően miért nem keresték fel azonnal a sértettet segítségnyújtás és a sérüléseinek dokumentálása céljából,
  • hogyan illeszkedik ez az eset a Baranya megyei rendőrség gyakorlatába.

Kép forrása: police.hu