Meghosszabbodik-e a kilakoltatási moratórium?

Közzétéve:

Sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy meghosszabbodik-e a téli kilakoltatási moratórium. Nekik készítettük ezt az összefoglalót az aktuális szabályokról.

Mik az általános szabályok?

A végrehajtási törvény szerint a téli kilakoltatási moratórium minden évben november 15-től április 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy a végrehajtó csak az ezt követő időszakban foganatosíthatja a lakás kiürítését, azaz a kilakoltatást.

Kiket véd a moratórium?

Csak magánszemélyeket, akik 

  • “lakóingatlan”-ban laknak
  • nem “önkényes lakásfoglalók”
  • nem sújtották őket korábban rendbírsággal.

Mi a lakóingatlan?

A lakóingatlan fogalmát a végrehajtási törvény határozza meg. A törvény szerint lakóingatlannak kell tekinteni 

  • a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlant (tulajdoni illetőséget) a hozzá tartozó földrészlettel, ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki, 
  • az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett lakó-, illetőleg gazdasági épületet, épületcsoportot és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó föld együttesét.

Vannak a koronavírus miatt külön szabályok a kilakoltatásokra?

Igen, jelenleg (2021. április 11.) a 112/2021. (III. 6.) kormányrendelet rendelkezik az általánostól eltérő szabályokról. A kormányrendelet szerint ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a “szigorított védekezés” megszűnését követően lehet. Az ezzel kapcsolatos határidők pedig a “szigorított védekezés” megszűnését követő 15. napon újrakezdődnek.

A kormányrendelet nem csak “magánszemélyekről” és “lakóingatlan”-ról, hanem általában “ingatlan kiürítésről” szól, ezért ez a szabály nem csak a magánszemélyeket, családokat védi, hanem általában rendelkezik minden ingatlankiürítés stoppjáról.

A szabályban említett “szigorított védekezés” 2021. április 19-ig tart. Az Utcajogász álláspontja szerint ez azt jelenti, hogy a kilakoltatásra vonatkozó határidők május 4. után kezdődnek újra, így a törvényes kilakoltatási moratórium csak néhány nappal hosszabbodik meg.

Tudomásunkra jutott ugyanakkor az is, hogy végrehajtók szerint április 30-ig tart a moratórium, tehát eltérően értelmezik a jogszabályokat. Ez azért lehetséges, mert a kormányrendeletek pontatlan fogalmazása és az állandó változtatások bizonytalanságban tartanak mindenkit.

Kérjük, hogy aki úgy érzi, hogy a moratóriumra vonatkozó jogszabályok megsértésével foganatosítottak vele szemben végrehajtási cselekményt, keressen meg bennünket.

Az Utcajogász 2021 februárjában elindította a Végrehajtási Jogi Projektjét, amiről erre a linkre kattintva olvashatsz bővebben.