FEANTSA: Az EU tagállamainak cselekedniük kell a kilakoltatások megállítása és a hajléktalanság megelőzése érdekében

Közzétéve:

Az alulírott nemzetközi civil szervezetek arra kérik az EU tagállamait, hogy haladéktalanul és hatékonyan lépjenek fel a tömeges kilakoltatások elkerülése érdekében. A kilakoltatások megelőzésére irányuló ambiciózus politikára nagyobb szükség van, mint valaha. A hajléktalanság megelőzésének részét kell képeznie a hajléktalanság 2030-ig történő felszámolására irányuló kötelezettségvállalásnak.

Európa-szerte a kormányok veszélyhelyzeti intézkedéseket, például kilakoltatási moratóriumról szóló döntést, hoztak az egészségügyi válság következtében felmerült lakhatással kapcsolatos kihívásokra válaszul. Több európai szervezet, köztük a FEANTSA, a Housing Europe, az IUT és az Abbé Pierre Alapítvány is többször felhívta a figyelmet a hajléktalanság exponenciális növekedésének veszélyére, lévén, hogy ezek a rendkívüli védelmi intézkedések lassan hatályukat vesztik. A koronavírus világjárvány hatása azonban továbbra is veszélyezteti a társadalom kiszolgáltatott csoportjainak helyzetét. Alapvető fontosságú annak garantálása, hogy a kilakoltatási moratóriumok feloldása után az emberek ne váljanak hajléktalanná.

Egy írországi kutatás kimutatta, hogy a családok hajléktalanná válásának legjellemzőbb egyedi oka az volt, hogy a bérbeadók a bérleti szerződés felmondták, amely végül kilakoltatáshoz vezetett. Ez a gyakorlat azonban a lakhelyelhagyási tilalom alatt tilos volt, és az újonnan hajléktalanná vált családok száma jelentősen csökkent, de most, hogy ismét jogszerű a lakóhely elhagyása, a számok tovább növekedhetnek.

Ebben az időszakban a kilakoltatási tilalom meghosszabbítása nem elégséges. További intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák a hajléktalanság növekvő számát, többek között adósságkönnyítésre azon kiszolgáltatott családok számára, akik egyébként elveszíthetik otthonukat. Ha bármilyen okból mégis sor kerül kilakoltatásra, a kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a kilakoltatottak gyors, újbóli elhelyezése érdekében alternatív lakhatási lehetőségeket, valamint hosszú távú lakhatási megoldásokat álljanak fel.

A FEANTSA közleménye itt érhető el.