Meddig tart a kilakoltatási moratórium? Az IM-et kérdeztük

Közzétéve:

Hiába kérdeztük meg az Igazságügyi Minisztériumot, a jogalkotás előkészítéséért felelős kormányzati szerv egyáltalán nem válaszolt a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos közérdekű adatigénylésünkre.

2021. május 10-én azután fordultunk közérdekű adatigényléssel a mimisztériumhoz, hogy a kormány több, nehezen értelmezhető rendeletet adott ki a kilakoltatási moratórium kapcsán.

Nyilvánvaló, hogy a szabályok bizonytalansága részben a járványhelyzetnek köszönhető, hiszen nehéz a folyton változó körülményekre megfelelően reagálni. Ugyanakkor az sem segíti a végrehajtási eljárások előreláthatóságát, tervezhetőségét, hogy a kormány ellentmondásos megfogalmazású rendeleteket ad ki. Erre már korábban felhívtuk a figyelmet.

Végül azért döntöttünk adatigénylés benyújtása mellett, mert sürgősen szerettünk volna választ kapni a jogszabály értelmezésével kapcsolatos kérdésünkre, mivel számos kérdés érkezett hozzánk mind adósoktól, mind pedig végrehajtást kérőktől. Sajnos annak ellenére, hogy a közérdekű adatigényléseket a törvény szerint 15 napon belül meg kell válaszolni, a minisztérium a mai napig nem válaszolt az adatigénylésre. A kormányzati szerv a veszélyhelyzet alatt gyakran alkalmazott határidő-meghosszabbítás lehetőségével sem élt.

A jogszabály-értelmezésének hiányában jelenleg úgy gondoljuk, hogy a rendkívüli moratórium várhatóan szeptember második feléig fog tartani. A kormányrendelet szerint ugyanis “a veszélyhelyzet megszűnéséig ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.”

Látható tehát, hogy a moratórium alapvetően attól függ, hogy meddig tart a veszélyhelyzet.

Hogy meddig tart a veszélyhelyzet, nem lehet pontosan tudni. A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatalmazza fel a kormányt a veszélyhelyzeti rendeletek országgyűlési jóváhagyás nélküli kiadására. Ezen törvény szerint a felhatalmazás a “2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti.” Hogy mikor lesz az első ülésnap, jelenleg nem lehet tudni. Az Országgyűlés várhatóan szeptember közepén kezdi meg a munkáját.

Az Utcajogász Egyesület fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy egy igazságos végrehajtási rendszerhez világos, érthető, ellentmondásmentes és előrelátható jogszabályok szükségesek, amik figyelembe veszik mind az adós, mind pedig a végrehajtást kérő érdekeit. Ennek érdekében indítottuk el idén februárban a Végrehajtási Jogi Projektünket. A projekt célja, hogy az Országgyűlés reformálja meg az elavult és ellentmondásoktól terhelt Végrehajtási törvényt.