Megszűnik az értesítési cím

Közzétéve:
Kategóriák: HírekLakcím

2021. július 1-től megszűnik az értesítési cím. Az Utcajogász szerint a döntésnek lehetnek káros hatásai.

Mi az értesítési cím?

A Lakcímtörvény szerint az értesítési cím az a cím (címhely, postafiók vagy postai szolgáltató hely), amelyet kapcsolattartásra szolgáló elérhetősége céljából a lakcímén kívül a polgár bejelentett.

Az értesítési cím 2012 óta létezik, de a bevezetés hiányos jellegét több kritika is érte. A Város Mindenkié csoport 2016-ban nyilvánosan jelezte a belügyminiszternek: “Az értesítési cím rögzítésére továbbra sincs lehetőség a nyilvántartásban és az ehhez szükséges űrlap sem létezik (noha ennek tartalmát a törvény rögzíti). Vagyis összességében az értesítési cím rögzítését a mai napig nem lehet igényelni, annak ellenére, hogy a törvényi lehetőség több éve fennáll.”

Mi történt 2021 nyarán?

2021. július 1-jével a lakcímnyilvántartásba bejegyzett értesítési címek érvénytelenítésre kerülnek.

A törvény indokolása szerint megújításra kerül a személyiadat- és lakcímnyilvántartás. Ennek keretében pedig indokolt az értesíti cím megszüntetése: “Figyelemmel a bejelentések csekély számára, arra, hogy ezen adatokhoz szakrendszer nem kapcsolódik, az értesítési címek kivezetésre kerülnek, 2021. július 1. napjával a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő érvényes értesítési címeket a nyilvántartást kezelő szerv hivatalból érvényteleníti. Ezt követően az értesítési cím bejelentésére nem lesz lehetőség.

Miért baj, hogy megszűnik az értesítési cím?

Az értesítési cím intézménye megoldhatta azoknak a problémáját, akik valamiért nem tudnak a valós lakóhelyükre bejelentkezni vagy egyáltalán nem rendelkeztek lakcímmel, például azért, mert lakcímüket fiktiválták vagy “települési szintű” lakcímmel rendelkeztek. Ilyen helyzetben tipikusan albérletben élők vagy hajléktalan emberek vannak.

Úgy gondoljuk, hogy a törvénymódosítás indokolása szem elől tévesztette, hogy a “bejelentések csekély száma” valószínűleg nem a társadalmi igény hiányának köszönhető, hanem annak az eredménye, hogy az értesítési címhez kapcsolódó adminisztratív környezetet a kormány évekig nem teremtette meg. Így lényegében hiába állt jogilag rendelkezésre az értesítési cím, a gyakorlatban az emberek nem tudtak élni vele.

A jogszabály-módosítás várható hatása

A módosítás hatására várhatóan meg fog nőni azoknak az eseteknek a száma, ahol a küldemények kézbesítése nem lesz egyértelmű, amely pedig a jogviták elhúzódásához fog vezetni.

Ha neked is van lakcím-problémád, fordulj az Utcajogász önkéntes jogászaihoz az utcajogasz@gamil.com címen.

A kép forrása: https://siklosihirek.hu/feleslegesse-valhat-a-lakcimkartya/