Kedves nyári emlék: képzést tartottunk a szegedi Motiváció Műhelyben

Közzétéve:

Év elején figyeltünk fel a Szabad Terek (a Szabad Terek egy országos hálózat, amely független közösségi tereket és civil szervezeteket köt össze egymással) által meghirdetett pályázatra, miszerint támogatást tudnak nyújtani hálózati tagok között megvalósuló program szervezéséhez. Az ötletünk pozitív elbírálás alá esett, így az Utcajogász június utolsó két hétvégéjén a szegedi Motiváció Műhelyben tett látogatást és tartott képzést a tanodába járó középiskolásoknak.

A képzés célja a diákok bevezetése volt a jog nem is olyan unalmas világába, és ezáltal jogi érvényesítő képességük növelése. A képzés során játékos és interaktív formában érintettünk olyan témákat, mint hogy mire való a jog általában, miért fontos kamaszoknak is az adatvédelem (emailek, közösségi média), hogyan működnek a hitelek vagy a bankbetétek és munkavállalóként mire érdemes odafigyelni. 

A projekt üzenete a résztvevő gyerekek és más gyerekközösségek, illetve a társadalom számára: aktív állampolgárként tisztában kell lennünk jogainkkal, a jog adta lehetőségekkel és határokkal, valamint, hogy hogyan tudunk kiállni magunkért és közösségünkért. Az Utcajogász képzéséből remélhetőleg kiderült, hogy a jog nem valami száraz, megfoghatatlan dolog, hanem a mindennapokban érdekeink érvényesítésére nagyon is vagányul használható eszköz. Úgy gondoljuk, hogy a képzés hiánypótló, mert a magyar oktatási rendszerből hiányzik az alapvető jogi ismeretek tanítása. 

Összeállítottunk erre az alkalomra egy kiadványt is, amely a “Jogi iránytű a mindennapokban” címet viseli és honlapunkon elektronikusan is elérhető. Ajánljuk a füzetecskét mindazoknak a szervezeteknek, akik fiatalokkal foglalkoznak, illetve azoknak a fiataloknak is, akik tisztában akarnak lenni alapvető jogi fogalmakkal. 

Köszönjük a Szabad Tereknek, hogy támogatták a program megvalósulását, a Motiváció Műhely munkatársainak pedig a képzés megszervezésében való közreműködést!