//Ellopott bankkártya

Ellopott bankkártya

Kérdés: Ellopták a hitelkártyám. Bejelentettem a rendőrségen és a bankban, de addigra felvettek a kártyámról pénzt. A bank azt akarja, hogy én fizessem ki. Mitévő legyek?

Válasz: A bankok rendszerint a hitelkártya-szerződések általános szerződési feltételei (“kisbetűs rész”) között meghatározzák azt, hogy egyes esetekben, így pl. a bankkártya eltulajdonítása esetén milyen kötelezettségei vannak a kártyatulajdonosnak és milyen kötelességei vannak magának a banknak. Itt szerepel rendszerint az is, hogy a kártya elvesztését/ellopását követően milyen időkorláton belül kell letiltania a tulajdonosnak a kártyát (bejelentést tenni a bankhoz) ahhoz, hogy a felelősség az esetelegesen jogszerűtlenül felvett pénzösszegért a bankot terhelje és ne a tulajdonost. Amennyiben Ön ezt az időt túllépte, akkor feltehetően a bank – a szerződésnek megfelelően, tehát jogszerűen – nem vállal kötelezettséget, és Önre terheli az összeg kiegyenlítését.

Annak érdekében, hogy tisztán lássa a helyzetet, javasoljuk, hogy pontosan nézze végig a hitelkártya-szerződés minden rendelkezését. Ha a bank jogszerűen követeli Öntől a sérelmezett összeget, akkor javasoljuk, hogy kérjen a banktól méltányosságot, igyekezzen valamilyen kedvezőbb megoldást (pl. kármegosztás, csökkentett fizetési kötelezettség, részletfizetés) kiharcolni. Ezen túl természetesen kilátásba helyezheti, hogy valamennyi számláját egy másik bankhoz viszi át, így kevesebb forgalmat termel majd a bank. Ha a követelés ellentmond a szerződési feltételeknek, akkor ezt mindenképpen jelezze a banknál írásban. Ebben az esetben minden bizonnyal a bank elismeri felelősségét és vállalja a felvett összeget.

***

Ha további kérdése lenne, akkor állunk rendelkezésére minden pénteken 3 és 5 óra között a Blaha Lujza téren, ahol A Város Mindenkié csoport önkéntesei és az Utcajogász önkéntes jogászai hajléktalan és mélyszegénységben élő embereknek nyújtanak jogi tanácsot. Ha személyesen konzultálna velünk, kérjük, hogy az adott ügy valamennyi iratának fénymásolatát hozza el magával.

TAGS:
(Visited 74 times, 1 visits today)