//Kártyás, előrefizetős mérőórák – hogyan igényelhetek?

Kártyás, előrefizetős mérőórák – hogyan igényelhetek?

Kérdés: Hogyan lehet kártyás mérőórát igényelni?

Válasz: A kártyás mérőórák közül a legegyszerűbben a villanyóra igényelhető. A helyi áramszolgáltatónál kell érdeklődni a felszerelés költségeiről, de védendő fogyasztók számára az előrefizetős villanyóra felszerelése új mérő esetén ingyenes, és mérő cserére is van lehetőség. Ha valaki nem védendő fogyasztó, akkor 20 ezer forint körül van a legolcsóbb elérhető kártyás óra, ez azonban teljesítménytől és szolgáltatótól is függ. Arról, hogy valaki védett fogyasztó, a helyi önkormányzattal szerződésben álló ellátóhely, családsegítő szociális munkása adhat papírt. Előfordulhat, hogy ehhez az igazoláshoz előbb lakásfenntartási támogatást kell igényelni az önkormányzatnál, ez az önkormányzati rendelet függvényében változik, de a családsegítőkben erről is adnak felvilágosítást.

A kártyás gázóra Budapesten nem érhető el, csak az adósságkezelő szolgáltatáson keresztül, azaz, ha valakinek 3 hónapot meghaladó tartozása van, és annak rendezésében adósságkezelés keretében közreműködik. Budapesten kívül érdemes lehet a gázszolgáltatónál érdeklődni a lehetőségekről.

Vízóra esetén – mivel az energiaszolgáltatásoktól eltérően a víz alapvető jog – nincs lehetőség előrefizetős mérő kialakítására. Ha valaki vízdíj-tartozást halmoz fel, akkor éppúgy veszélyeztetheti a lakhatását ezzel, mint a gázzal vagy a villannyal, vizet viszont tartozás miatt nem kötnek ki. Ilyen esetben korlátozzák a vízhozzáférést olyan mértékben, hogy az a lakásban élők ivóvíz fogyasztását fedezze (ez a vízszűkítés néven ismert eljárás).

TAGS:
(Visited 494 times, 2 visits today)