Lomtalanítás

Kérdés: Lomtalanításon gyűjtöttem tárgyakat, amikor odajött a rendőr/közterület-felügyelő, és azt mondta, hogy a lomtalanításon kitett dolgok a közszolgáltató tulajdonát képezik, ezért lopást követtem el. Szabálysértési bírságot akart rám kiszabni és lefoglalta a nálam lévő dolgokat. Mi a teendő?

Válasz: A hulladéktörvény alapján a lomtalanítás során közterületre kitett dolgok a közszolgáltató tulajdonát képezik. Ha lomizás miatt pénzbírságot vagy más büntetést akarnak rád kiszabni, fordulj a TASZ-hoz és ők ellátják a védelmedet. Jogi tanácsért jöhetsz az Utcajogászhoz is, ami minden pénteken 15 és 17 óra között várja az ügyfeleket a Blaha Lujza téren.

Nagyon fontos, hogy soha ne írj alá semmit a helyszínen, amivel elfogadnál bármilyen, jogtalannak érzett büntetést. Ha aláírod a papírt, elveszítheted a jogorvoslathoz való jogodat. Nem vagy kötelezhető arra, hogy önmagad ellen tegyél vallomást vagy szolgáltass más bizonyítékot! Egyáltalán nem vagy köteles vallomást tenni, sem pedig igazat mondani. Fontos azt is tudni, hogy a saját védelmed érdekében bármit mondhatsz, csak mást nem vádolhatsz meg.

Jó tudni: a büntető törvénykönyv, illetve a szabálysértési törvény szerint sajnos el lehet kobozni azt a dolgot, amivel kapcsolatban a bűncselekményt/szabálysértést elkövették.

Ha a lomizott dolgok összértéke meghaladja az 50 ezer forintot, a rendőr lefoglalhatja a lomizott dolgot. Azonban erről jegyzőkönyvet kell felvennie, amiben fel kell tüntetni, hogy a tárgyat hol, milyen körülmények között találták meg (Büntetőeljárásról szóló törvény 158.§ (2) bekezdés), illetve a mennyiségüket, értéküket és minőségi állapotukat (Büntetőeljárásról szóló törvény 154.§ (2) bekezdés). Ha a nálad talált dolgok kevesebbet érnek, mint 50 ezer forint, akkor a rendőrön kívül a közterület-felügyelő is eljárhat veled szemben, de neki is fel kell vennie jegyzőkönyvet a lefoglalt tárgyakról. Ha közterület-felügyelő intézkedik veled szemben, de a nálad talált dolgok értéke meghaladja az 50 ezer forintot, akkor azokat a rendőrségnek vagy a hatóságnak történő átadásig átvételi elismervény ellenében ideiglenesen elveheti (2012. évi CXX. törvény 17.§ (1) bekezdés).

A lefoglalás/elvétel tehát sajnos nem akadályozható meg, de követelheted a jegyzőkönyv felvételét, illetve az átvételi elismervény kiállítását úgy, hogy ezekre a jogszabályokra hivatkozol. Ha ennek ellenére sem hajlandóak arra, hogy kiállítsák ezeket a papírokat, próbálj meg szemtanúkat keresni, fotózd le az elvett tárgyakat vagy keress valakit, aki esetleg le tudja fotózni.

TAGS:
(Visited 74 times, 1 visits today)