A projekt bemutatása

A Büntető Önkormányzatok kiadvány az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai közös, hónapokig tartó munkájának, a kiválasztott fővárosi kerületi önkormányzati rendeletek szisztematikus átvilágításának eredménye. Bízunk abban, hogy az általunk felvázolt helyzetkép segítséget nyújt a helyi döntéshozók számára ahhoz, hogy jogszerűen éljenek a választóik bizalmából nyert felhatalmazással. A választópolgárokat pedig arra biztatjuk, hogy olyan helyi képviselőkre szavazzanak, akik pozíciójukat szolgálatnak és nem a hatalomgyakorlás lehetőségének tekintik.

A “Büntető önkormányzatok” c. kiadvány letöltése

Az önkormányzatok rendelkezhetnek közösségi együttélés szabályairól. Ezt minden egyes önkormányzat oly módon értelmezte, hogy kriminalizál bizonyos magatartásokat, amiket nem talál kívánatosnak. Érthetetlen, hogy miért csak szankcionáló szabályokat tartalmaznak ezek a rendeletek és támogató, megerősítő rendelkezéseket miért nem. Mindemellett a rendeletek jelentős része súlyos jogalkotási hibákkal küzd. A jó gyakorlatok bemutatására egy fiktív város, Szabadváros alternatív rendeletét alkottunk meg.

Szabadváros közösségi együttélés szabályairól szóló alternatív rendelet letöltése

És végül itt olvashatják összefoglalónk arról, hogy lakcím alapján ki hol tud szavazni a 2019-es önkormányzati választásokon.

2019-es önkormányzati választási kisokos letöltése