Életvitelszerű közterületi tartózkodás

Az Utcajogász kisokost készített az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak könnyebb megismerése céljából. Az alábbiakban az eljárás során alkalmazandó szabályok, valamint a jogaid és kötelezettségeid egyszerűbb formában kerülnek bemutatásra.

Kérjük, ha lehetőséged van pár kisokos nyomtatására, akkor segíts nekünk azzal, hogy eljuttatod az érintettekhez, miközben munkába mész, bevásárolni, szórakozni vagy éppen haza.

A nyomtatásnál használd a “füzet” módot, hogy összehajtogatva egy igazi kisokost kapj.

 

Ide kattinva megtalálod a kisokos nyomtatható .pdf verzóját 

 

Ez a cikk utoljára 2019. február 28-án frissült.

RÖVIDEN

Ha a rendőr közterületen talál, és feltételezi, hogy te életvitelszerűen ott laksz, felszólít, hogy hagyd el a helyet. Ha elmész vagy bemész egy szállóra, helyszíni figyelmeztetést kapsz, és nem indul eljárás.
Ha nem hagyod el a helyet VAGY nem mész be szállóra VAGY 90 napon belül három alkalommal már kaptál helyszíni figyelmeztetést, akkor a rendőr rögtön őrizetbe is vesz.
Az őrizetbe vételkor nyilatkoznod kell, hogy vállalod-e a közérdekű munkát.
Miután őrizetbe vettek, a bíró dönt arról, hogy kapsz-e büntetést. Jogod van, hogy legyen védőd. Hívj minket a 06 70 227 4147-es telefonszámon!
Ha a bíró úgy dönt, hogy nem követtél el semmit, szabadon távozhatsz. Ha a bíró úgy dönt, hogy szabálysértést követtél el, büntetést ad.
A bíró figyelmeztethet, köz(érdekű)munkára vagy elzárásra ítélhet.
Ha nem értesz egyet a bíró döntésével, fellebbezhetsz. Nagyon fontos, hogy rögtön a bíró előtt mondd, hogy szeretnél fellebbezni.

Mit jelent, hogy életvitelszerűen használod a közteret?

A “közterületen való életvitelszerű tartózkodás” azt jelenti, hogy valaki

 • olyan helyen él, ami nyilvános és amit a közösségnek szántak (pl. parkok, utak, terek, aluljárók, de magántulajdonú hely is lehet!) vagy
 • a mindennapi tevékenységeit általában itt végzi (pl. mosdás, étkezés, alvás, állattartás, öltözködés)
 • És a rendőrség azt gondolja, hogy nem akar visszatérni az eredeti lakhelyére.

Mi kell ahhoz, hogy megbüntethessenek közterületen élés miatt a hatóságok?

 • bármelyik városban vagy faluban közterületen hosszabb ideig vagy rendszeresen tartózkodsz, ott élsz
  és
 • a helyet rendőri felszólítás ellenére nem hagyod el, vagy
 • ha a felajánlott segítséget nem fogadod el, nem működsz együtt velük,
 • pl. nem akarsz bemenni a hajléktalanszállóra, vagy
 • hiába mennél el vagy fogadnád el a segítséget, korábban már 3x figyelmeztetett a rendőr, akkor

ELJÁRÁS INDUL ÉS BEVISZNEK A RENDŐRSÉGRE

Hogyan zajlik le az eljárás?

1. Felszólítás

A rendőr először felszólít arra, hogy hagyd el a helyszínt. Emellett felajánlja neked, hogy segít, hogy szállón tudj aludni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendőr felhívja rádión a szociális munkásokat, hogy megkérdezze, hova tudnál bemenni. Ezután a rendőr elmondja neked, hogy ha elhagyod a helyszínt vagy elfogadod a felajánlott segítséget, tehát magadtól bemész egy szállóra, akkor nem indul ellened eljárás, csak figyelmeztetést kapsz (ez később fontos lehet!).

Ha be szeretnél menni szállóra, de nem tudsz, akkor a rendőr hív neked segítséget. Ilyenkor a szociális munkások érted jönnek kocsival, hogy befuvarozzanak a szállóra. Ezt a rendőr már lehet, hogy nem várja meg, mert órákig is eltarthat.

Ha

 • nem mész be magadtól a szállóra, vagy
 • a helyszínen nem várod meg a szociális munkásokat,
 • esetleg később meggondolod magad és azt mondod a szociális munkásoknak, hogy mégsem mennél be,
  akkor a szociális munkásoknak szólniuk kell a rendőrségnek, hogy nem mentél be.

Ha ezek után a rendőrök igazoltatnak, eljárás indulhat és azonnal bevihetnek a rendőrségre.

Ha 90 napon belül három alkalommal kaptál helyszíni figyelmeztetést, akkor a negyedik alkalommal kötelező szabálysértési eljárást indítani ellened. Ez azt jelenti, hogy a rendőr őrizetbe vesz, tehát rendőrségi fogdára visz.

2. Ha bevisznek a rendőrségre…

Az eljárás előállítással indul. Az előállítás azt jelenti, hogy bevisznek a rendőrségre és akár 8, de legfeljebb 12 óráig ott tartanak.

Az őrizet azt jelenti, hogy miután elkaptak, összesen maximum 72 órán belül bíró elé kell vinniük. Az őrizetbe beleszámít az előállítás időtartama.

Az őrizet alatt a rendőrség meghallgat, amelynek során védekezhetsz. A meghallgatásnál veled lehet az ügyvéded, vagy egy olyan ember, akit erre meghatalmazol, de ez nem kötelező, így nélkülük is meghallgathatnak. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy veled legyen egy védő, akkor kérd, hogy a rendőr írja bele a jegyzőkönyvbe, hogy ezt kérted!

A meghallgatás során meg fogják kérdezni, hogy vállalsz-e közérdekű munka büntetést.

A meghallgatásodról jár neked egy jegyzőkönyv, amit alá kell írnod. Csak akkor írd alá, ha elolvastad, és a rendőrök azt írták bele, amit ténylegesen mondtál. Minden papírból az ügyvéded is fog kapni másolatot.

Az eljárás alatt

 • a rendőrség gondoskodik a tisztálkodásodról és arról, hogy legyen tiszta ruhád. Fontos, hogy ha ezt az eljárást megalázónak érzed, hívj minket a 06 70 227 4147-es telefonszámon!
 • a rendőrök meg fogják kérdezni, hogy a nálad lévő dolgok közül mit szeretnél megtartani.
 • amire nincs szükséged az elzárás során, de szeretnéd utána használni, azt az az önkormányzat köteles megőrizni hat hónapig, aminek a területéről elvisznek.
 • nem dobhatnak ki semmit, hacsak meg nem engeded nekik. Ez alól csak a romlandó dolog képeznek kivételt, ezeket kidobhatják: pl. étel.

3. A bíróság előtt

Miután a rendőrség őrizetbe vett, először ők hallgatnak meg, és a lehető leghamarabb bíróság elé állítanak. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség után egy bíró is meghallgat és végül dönt arról, hogy kapsz-e büntetést, és ha igen, akkor milyet.

Fontos, hogy az elsőfokú bírósági döntést az elfogásodat követő 72 órán belül meg kell hozni. Ha 72 órán belül nem visznek bíró elé, akkor szabadon kell téged engedni!

A bíróság előtt nem csak jogod van ügyvédhez, hanem kötelező az ügyvéd! Ha nem tudsz ügyvédet szerezni, akkor a rendőrség rendel ki védőt számodra. Kérheted az Utcajogász segítségét is a 06 70 227 4147-et telefonszámon.

Tárgyalás előtt mindenképpen beszéljetek az ügyvédeddel!

4. Közérdekű munka

Alapesetben a szabálysértési eljárásban a bíróság közérdekű munka büntetést szab ki rád, de csak akkor, ha ezt vállalod. Erről a rendőröknek kell nyilatkoznod. A közérdekű munka minimum 6, maximum 180 óra. Ha bevittek a rendőrségre és az 4 óránál tovább tartott, azt a közérdekű munka tartamába be kell számítani.

Közérdekű munkát nem lehet kiszabni akkor, ha:

 • fogyatékossággal élő személy vagy,
 • olyan betegséged van, ami miatt be kellene feküdnöd a kórházba,
 • a várandósság 12. hetét elérő nő vagy,
 • egyedül neveled 14. életévét be nem töltött gyermekedet,
 • egyedül gondoskodsz fogyatékossággal élő vagy folyamatos gondozást igénylő hozzátartozódról.

Ha bármelyik ezek közül igaz rád, akkor ezt mindenképp jelezd a rendőrnek vagy a bírónak! Az ügyvéded segíteni fog ezekről igazolást szerezni!

Ha vállalod a közérdekű munkát, kérd meg az ügyvéded, hogy magyarázza el, hogyan kell ledolgoznod.

5. Elzárás

Ha nem vállalod a közérdekű munkát és a bíróság úgy gondolja, hogy szabálysértést követtél el, akkor elzárást szabhat ki rád.

Szabálysértési elzárást nem lehet akkor kiszabni ellened, ha

 • fogyatékossággal élő személy vagy,
 • olyan betegséged van, ami miatt be kellene feküdnöd a kórházba,
 • a várandósság 12. hetét elérő nő vagy,
 • egyedül neveled 14. életévét be nem töltött gyermekedet,
 • egyedül gondoskodsz fogyatékossággal élő vagy folyamatos gondozást igénylő hozzátartozódról.

Ha valamelyik ezek közül igaz rád, ezt mindenképp jelezd a rendőrnek vagy a bírónak! Az ügyvéded segíteni fog ezekről igazolást szerezni!

Hogy dönt a bíróság?

Függetlenül attól, hogy a rendőrség mit mondott előzőleg, a bíró hozza meg az ügyedben a végleges döntést. Ezért is fontos, hogy védekezz és mindent mondj el az ügyedben, amit fontosak tarthatsz.

A bíró így dönthet:

 •  Ha úgy látja, hogy nem valósult meg a szabálysértés, akkor felment, és azonnal ki kell engedniük az őrizetből.
 • Ha úgy látja, hogy megvalósult a szabálysértés, de ez nem súlyos, akkor figyelmeztetést alkalmazhat, és azonnal ki kell engedniük az őrizetből,
 • Ha úgy dönt, hogy megvalósult a szabálysértés, közérdekű munkára ítél, ha ebbe beleegyeztél.
 • Ha úgy dönt, hogy megvalósult a szabálysértés, elzárást is kiszabhat, ha nem vállaltad a közérdekű munkát.

Ha az elmúlt hat hónapban már kétszer döntött úgy a bíróság, hogy elkövetted az “életvitelszerű közterületen tartózkodás” szabálysértését, akkor a bíróság csak felmenthet, vagy elzárást szabhat ki (figyelmeztetést vagy közérdekű munkát nem adhat).

Mit mondhatsz a bíróságon?

A tárgyalás úgy kezdődik, hogy a bíró ismerteti az ügyedet és az előzményeket. Többek között elmondja azt, amit a rendőrség előtt mondtál és utána téged hallgat meg.

A bíró megkérdezi a személyes adataidat (neved, születési dátumod, édesanyád nevét, lakcímed, hol szoktál éjszakázni, van-e munkád, van-e betegséged, kell-e valakiről gondoskodnod magadon kívül). A kérdésekre mindenképpen őszintén válaszolj!

A bíró megkérdezi majd, hogy megértetted-e, amivel vádolnak és elismered-e, hogy szabálysértést követtél el. Ha nem érted, hogy miért vagy a bíróságon vagy nem tudod, hogy elkövetted-e a szabálysértést, akkor kérj szünetet a bírótól és beszéljétek meg a válaszodat az ügyvédeddel.

Ekkor mondhatod el a védekezésedet, és ezt az ügyvéded is kiegészítheti. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit mondjál, akkor a meghallgatás alatt is beszélhetsz az ügyvédeddel, akár kérdezhetsz tőle. Fontos, hogy az egész tárgyalás alatt, és a meghallgatás után is kérhetsz szót az ügyvédeddel együtt.

A tárgyaláson elmondhatod, hogy szerinted bűnös vagy-e és elkövettél-e szabálysértést. A következőket vedd figyelembe a védekezés során:

Mindent a rendőrségnek kell bebizonyítania!
Tárgyalás előtt, de akár közben is beszélj az ügyvédeddel!
Nem kötelező vallomást tenned, az egész eljárás alatt tagadhatod, hogy szabálysértést követtél el.
Ha vallomást teszel, elmondhatod, hogy
te sosem akartál az utcán élni, de szegény vagy, és nem tudsz lakást biztosítani magadnak.
hogyan kerültél az utcára és milyen ott élni.
vissza akarsz térni oda, ahol korábban lakásban vagy szállón laktál.
te nem laksz mindig az utcán, mert szoktál hajléktalan szállón aludni, de sokszor nem tudsz szállóra menni, mert nincs elég férőhely.
Ha van valamilyen problémád, ami miatt nem tudsz szállóra menni (pl. fertőző betegség, mozgásszervi fogyatékosság), nem büntethetnek meg – erről is számolj be mindenképpen!

Ha elítélnek….

Fontos, hogy ha nem értesz egyet a döntéssel, akkor fellebbezhetsz és ezt rögtön a tárgyaláson be is kell jelentened a döntés kihirdetése után. Ezt akár te, akár a védőd is bejelentheti.

Ha fellebbeztél, akkor egy másik bíróság dönt az ügyedről véglegesen. Ezek a bírók viszont már nem tartanak tárgyalást, a bírák csak a papírokat nézik át, így nem kell még egyszer bíróságra menned.

Ezt a döntést 30 napon belül kell meghozni, és ez ellen már nem lehet fellebbezni.

Az őrizetben töltött napok száma beleszámít a bíróság által kiszabott elzárás időtartamába. Tehát, ha 2 napja őrizetben vagy és 5 nap elzárásra ítéltek, akkor már csak 3 napot kell letöltened.

Ha az első bíró több nap elzárásra ítélt, mint ahány napja a rendőrök bevittek

 • és fellebbezel a bíró döntése ellen, akkor legrosszabb esetben a második bírói döntésig, tehát akár még 30 napig is bezárva maradsz.
 • DE legfeljebb csak addig maradsz bezárva, ahány nap elzárásra ítélt az első bíró.
 • Ha 10 nap elzárást kapsz az első bírótól, 2 napot voltál előtte rendőrségen és fellebbezel: akkor 2 napot beszámítanak neked és 8 nap letöltése után akkor is el kell engedni, ha még nem döntött a fellebbezésedről a második bíróság.
 • és nem fellebbezel a bíró döntése ellen, akkor azonnal el kell kezdened leülni a büntetést. A rendőrök rögtön a tárgyalás után átvisznek egy börtönbe.

A börtönben

 • hordhatod a saját ruhádat,
 • levelezhetsz a rokonaiddal és az ügyvédeddel,
 • heti 3×10 percet telefonálhatsz – az ügyvéded bármikor hívhatod,
 • havonta 2x meglátogathatnak – az ügyvéded bármikor meglátogathat,
 • heti 1x csomagot kaphatsz.

Lépj velünk kapcsolatba!

 • Ha szükséged van védőügyvédre.
 • Ha a rendőrség figyelmeztet, mert életvitelszerűen laksz közterületen.
 • Ha bíróság elítélt.
 • Ha úgy érzed, hogy az eljárás alatt bármilyen módon megaláztak (kötelező tisztálkodás, dolgaid vagy háziállatod elvétele).
 • Ha nem találod a dolgaid, amiket nem vihettél magaddal a rendőrségre.
 • Ha a bíróság felment, és te közben mégis őrizetben voltál, hogy segíthessünk a kártérítésben.

Gyere ki az ingyenes ügyfélfogadásunkra! Minden pénteken 15-17 között Budapest, Blaha Lujza téren (rossz idő esetén az aluljáróban)
Hozd magaddal a szabálysértési ügy papírjait is!

Hívj minket telefonon a 06 70 227 4147 számon!