Hasznos információk kilakoltatással veszélyeztetett embereknek

Általános tanácsok

A kisokos innen letölthető. (2018-as kiadás)

A folyamatábra innen letölthető. (2018-ban hatályos kiadás)

Felkészülés a lakásvesztésre

Ne halaszd a lakhatásoddal kapcsolatos döntéseket az utolsó pillanatra. Egy kilakoltatás nagyon súlyos esemény és erősen megviseli az érintetteket. Időben készülj fel lélekben és gyakorlatban is arra az esetre, ha nem tudod megelőzni a kilakoltatást.

Jogi információk

Légy tisztában jogaiddal és kötelezettségeiddel! Ha időben kérsz jogi segítséget, ez megmentheti lakhatásodat.

Megfelelő lakhatás biztosítása

 • Érdeklődj családtagjaidnál, hogy tudnak-e segíteni.
 • Derítsd fel időben az olcsó albérleti lehetőségeket!
 • Légy tisztában a rendelkezésre álló támogatási lehetőségekkel, keresd fel a helyi önkormányzatot és érdeklődj, hogy miben tudnak neked segíteni.
 • Érdeklődj a kerületi önkormányzatok által kiírt lakáspályázatok feltételeiről és menetéről.
 • Ha nincs lehetőséged olcsó albérletbe költözni, derítsd fel az összes lehetséges szállás-lehetőséget (pl. családok átmeneti otthona, anyaotthon, hajléktalanszálló, munkásszálló).

Bírósági végrehajtás felfüggesztése

Noha a végrehajtást a legritkább esetekben lehet felfüggeszteni, mégsem teljesen lehetetlen. A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós méltányolható körülményeit igazolni tudja, és korábban nem sújtották rendbírsággal. Méltányolható körülmény lehet az adós által eltartott személyek magas száma, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegsége vagy a végrehajtás során bekövetkezett természeti katasztrófa. A felfüggesztés egyszer, legfeljebb 6 hónapra rendelhető el.

Lakás kiürítésére irányuló végrehajtási eljárásnál lehetőség van arra, hogy az önkéntes kiköltözésre adott határidőt 90 nappal meghosszabbítsák. Ezt a kérelmet a végrehajtható okirat kézhezvételét követő 15 napon belül kell előterjeszteni a végrehajtónál, ha a lakóval szemben korábban rendbírságot nem szabtak ki és más lakóhelye nincs.

Ezekkel az eszközökkel a kilakoltatást megállítani nem, csupán elhalasztani lehet. Mégis időt nyerhetsz, és sokszor ez is számít. Annak megítéléséhez, hogy ezek az eljárások mikor alkalmazhatóak, jogi támogatásra van szükség, így fontos, hogy profi szakembereket keress fel.

Csoportos érdekvédelem

 • Keress fel érdekvédelmi szervezeteket, hogy közösen tudjuk érdekeinket érvényesíteni. Idő lépj, mert az utolsó pillanatban nagyon ritkán menthető meg egy otthon.

Konkrét tanácsok

Albérlők

 • A megfelelő lakcím hiánya megnehezíti jogaid érvényesítését (pl. adósságkezelésre akkor vagy jogosult, ha a lakásba be vagy jelentkezve).
 • Ha van bérleti szerződésed, a szállásadónak kötelező aláírnia a lakcím-bejelentő lapodat. Ha ezt visszautasítja, akkor törvényt sért.
 • Ha nincs bérleti szerződésed, akkor a szállásadó nem köteles hozzájárulni a bejelentkezésedhez. Viszont azt is fontos tudni, hogy a lakcím bejelentése semmilyen hátránnyal nem jár a tulajdonosnak, így mindenképpen próbálj egyeztetni a főbérlővel a lakcím-bejelentésről.
 • Jó tudni: nincs szükség a szállásadó hozzájárulására, ha olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal (2 tanú aláírta lakcímmel, közjegyző hitelesítette, ügyvéd ellenjegyezte) vagy közokirattal (bérleti szerződéssel) rendelkezel, amely a lakás használatára feljogosít. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.

Közüzemi díjhátralékosok

 • Érdeklődj az energiaszolgáltatóknál, hogy beleférsz-e a „védendő fogyasztó” kategóriájába, mert így jogosulttá válhatsz támogatásokra. A kerületi családsegítő központnál is érdeklődj a támogatási lehetőségekről.
 • Keresd fel a szolgáltatót (pl. villany, gáz) és érdeklődj a részletfizetési lehetőségekről. Itt is fontos, hogy időben lépj, mert minél kisebb a hátralék, annál könnyebb megoldási lehetőségeket találni.

Önkormányzati bérlakásban élők

 • A lehető leghamarabb kezdd el az együttműködést a kerületi családsegítő központtal és érdeklődj, hogy minden támogatást megkaptál-e, amire jogosult lettél volna. Itt segítséget tudnak nyújtani az adósságkezelésben is.
 • Egyeztess az önkormányzattal a lehetőségeidről. Kérj időpontot a polgármestertől és/vagy a lakásosztály vezetőjétől. Kérj méltányosságot, részletfizetési lehetőséget, egyéni elbírálást.

Lakáshitelesek

 • Egyeztess a hitelezővel (pl. bank, pénzintézet) a hitel átütemezéséről. Sok helyen van erre lehetőség, de az első lépést neked kell megtenni!
 • Egyeztess a végrehajtóval is (pl. kérj méltányosságot vagy haladékot).

Önkényes lakásfoglalók

 • egy éven belüli önkényes lakásfoglalás esetén a kilakoltatást jegyzői birtokvédelmi eljárásban is elrendelhetik. A beköltözés időpontját bizonyíthatod a szomszédok vagy a családdal kapcsolatban álló hivatalos személyek segítségével (pl. családgondozó, védőnő, postás).
 • A kilakoltatási eljárás során ugyanannak az önkormányzatnak a jegyzője nem járhat el, ahol az önkényes lakásfoglalás történt. Vagyis a kerületi jegyzőnek át kell tennie az ügyet egy másik önkormányzathoz. Ha nem így történik, az eljárás jogszerűtlen.
 • Az egy éven túlmenő önkényes lakásfoglalás esetén csak bírósági végzéssel, ítélettel lakoltathatnak ki!
 • Egyeztess a polgármesterrel és/vagy a lakásosztály vezetőjével, és kérj méltányosságot, részletfizetési lehetőséget, egyéni elbírálást.

Erdőben (sátorban, kunyhóban) élő emberek

További segítség

Lakhatási segítség

Jogi segítség

Segítség díjhátralékosoknak

Csoportos érdekérvényesítés

Információ a hajléktalan-ellátásról

A Város Mindenkié

Honlap: avm.merce.hu
E-mail: avarosmindenkie@gmail.com