Jogi információ lomizásról / guberálásról

Ez a kisokos 2014. november 11-én frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megbüntethetnek lomizás vagy guberálás miatt?

A hulladéktörvény alapján a lomtalanítás során közterületre kitett dolgok és a közterületen elhelyezett gyűjtőedényekbe elhelyezett hulladék a közszolgáltató (pl. Fővárosi Közterület-fenntartó) tulajdonába kerülnek, ezért – a nálad talált dolgok értékétől függően – szabálysértés vagy bűncselekmény miatt megbüntethetnek.

Nagyon fontos, hogy soha ne írj alá semmit a helyszínen, amivel elfogadnál bármilyen, jogtalannak érzett büntetést. Ha aláírod a papírt, elveszítheted a jogorvoslathoz való jogodat. Nem vagy kötelezhető arra, hogy önmagad ellen tegyél vallomást vagy szolgáltass más bizonyítékot! Egyáltalán nem vagy köteles vallomást tenni, sem pedig igazat mondani. Fontos azt is tudni, hogy a saját védelmed érdekében bármit mondhatsz, csak mást nem vádolhatsz meg.

gubi

Ha valaki lomizik vagy guberál, gyakran köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt akarják megbüntetni. Ha nem szemetelsz és rendben hagyod a kuka környékét, akkor nem követed el ezt a szabálysértést, ne írj alá semmit, amivel elfogadnád a büntetést!

Elvehetik tőlem a lomizott/guberált dolgokat?

A büntető törvénykönyv, illetve a szabálysértési törvény szerint sajnos el lehet kobozni azt a dolgot, amivel kapcsolatban a bűncselekményt/szabálysértést elkövették – így ezeket a cuccokat is.

Ha a lomizott/guberált dolgok összértéke meghaladja az 50 ezer forintot, a rendőr lefoglalhatja azokat. Azonban erről jegyzőkönyvet kell felvennie, amiben fel kell tüntetni, hogy a tárgyat hol, milyen körülmények között találták meg (Büntetőeljárásról szóló törvény 158.§ (2) bekezdés), illetve a mennyiségüket, értéküket és minőségi állapotukat (Büntetőeljárásról szóló törvény 154.§ (2) bekezdés). Ha a nálad talált dolgok kevesebbet érnek, mint 50 ezer forint, akkor a rendőrön kívül a közterület-felügyelő is eljárhat veled szemben, de neki is fel kell vennie jegyzőkönyvet a lefoglalt tárgyakról. Ha közterület-felügyelő intézkedik veled szemben, de a nálad talált dolgok értéke meghaladja az 50 ezer forintot, akkor azokat a rendőrségnek vagy a hatóságnak történő átadásig átvételi elismervény ellenében ideiglenesen elveheti (2012. évi CXX. törvény 17.§ (1) bekezdés).

A lefoglalás/elvétel tehát sajnos nem akadályozható meg, de követelheted a jegyzőkönyv felvételét, illetve az átvételi elismervény kiállítását úgy, hogy ezekre a jogszabályokra hivatkozol. Ha ennek ellenére sem hajlandóak arra, hogy kiállítsák ezeket a papírokat, próbálj meg szemtanúkat keresni, fotózd le az elvett tárgyakat vagy keress valakit, aki esetleg le tudja fotózni.

Ha megbüntettek vagy a büntetéssel fenyegetnek, mindenképpen kérj jogi segítséget az Utcajogásztól! Célunk, hogy – akár a te ügyeden keresztül – elérjük a lomizást és guberálást büntető jogszabályok megsemmisítését.

» Mikor? Minden pénteken 15-17 óra

» Hol? Blaha Lujza tér (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

E-mail: utcajogasz@gmail.com