Benyújtottuk a fellebbezést a figyelmeztetett hajléktalan asszony ügyében

Tárgyalóterem videójelenléttel
A fotót a készítő Huszti István, index.hu engedélyével használjuk.

Hétfőn benyújtottuk a bíróságnak részletesen megindokolt fellebbezésünket annak a 61 éves nőnek az ügyében, akit a Pesti Központi Kerületi Bíróság október 19-én figyelmeztetésben részesített hajléktalansága miatt.

Ahogy arról a sajtó is beszámolt, a tárgyaláson ügyfelünk személyesen nem, csak telekommunikációs eszköz útján vehetett részt, amit a tárgyalás kezdetén kifogásoltunk. A bíróság azonban nem tett eleget indítványunknak, ezért az ügyfelünknek az egyik szomszédos szobából videón keresztül kellett követnie az eseményeket. Ha valamit meg szerettünk volna beszélni vele, a bíróság szünetet rendelt el, és a folyosóról mobiltelefon keresztül tudtunk egyeztetni.

Úgy gondoljuk, hogy megfelelő indokolás nélkül senkit sem lehet megfosztani attól, hogy részt vegyen a saját tárgyalásán. Emellett rendkívül megalázó volt ügyfelünk számára, hogy több mint 24 órás fogdai őrizetet követően csak elkülönítve vehetett részt az eljárásban.

Fellebbezésünkben több szempontból is kifogásoljuk a bíróság eljárást. Egyrészt a tanú meghallgatására vonatkozó indítványunkat a bíróság azzal az indokkal utasította el, hogy az csak “enyhítő körülményekről” tudna vallomást tenni. Másrészről kifogásoljuk, hogy a jogszabály alaptörvény-ellenességével kapcsolatos indítványunkat indokolás nélkül hagyta a bíróság. A bíróság mindössze egyetlen mondattal utasítja el a rendkívül részletesen előadott indítványunkat.

A bíróság anonimizált végzését itt nézhetitek meg:

1. oldal
2. oldal
3. oldal

A fellebbezésünket, benne az alkotmánybírósági indítvánnyal pedig itt olvashatjátok el.