Kijárási korlátozás – szabálysértési bírság?

Megszegted a kijárási korlátozást, a rendőr szabálysértési bírságot szab ki, mit tegyél?

Alapvetően 2 lehetőséged van:

1. aláírod a helyszíni bírságot, vagy
2. szabálysértési eljárás indul ellened.

Ha aláírod a helyszíni bírságot, egyúttal lemondasz minden további jogorvoslati lehetőségről is (fellebbezés), valamint 30 napon belül be kell fizetned a bírságot!

Ha viszont nem írod alá a helyszíni bírságot, szabálysértési eljárás indul ellened: akár azonnal magukkal vihetnek a rendőrségre, de egyúttal részletesen cáfolhatod is, amivel vádolnak, tanúkat hívhatsz be. Ha bűnösnek találnak, fellebbezhetsz a döntés ellen.

A rendőri intézkedésekről bővebben a Magyar Helsinki Bizottság kapcsolódó cikkében olvashatsz.

Ügyfeleink közül sokan még akkor is aláírják a bírságot, ha nem követték el a szabálysértést. Miért? Mert a helyszíni bírság nyomtatványa nehezen érthető, és a rendőrség szóbeli tájékoztatása gyakran nem közérthető.

Különösen megfontolandó mindez, ha a Kormány Kijárási korlátozásról szóló, 71/2020. (III. 27.) számú rendeletében foglaltak megszegése miatt bírságolnak, ahol a maximális büntetési tétel helyszíni bírság esetén 50.000 Ft helyett 500.000 Ft.

A Rendelet 4. § (1) bekezdésében rögzített felsorolása eleve nagyon tágan értelmezhető, mi számít alapos indoknak a lakóhelyed elhagyására. (Legyen szó akár élelmiszer-vásárlásról, tankolásról, vagy manikűrről).

Mindezt tetézi, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara állásfoglalása alapján a felsorolás r) pontja az ügyintézés tekintetében csupán példálózó jellegű. (Vagyis nem csak az számít személyes ügyintézésnek amit a rendelet konkrétan felsorol.)

Tehát ha aláírod a helyszíni bírságot, a későbbiek során már nincs semmilyen lehetőséged igazolni, ha alapos indokkal hagytad el a lakóhelyed.

A fentiek tükrében, amennyiben nem követted el a szabálysértést, alapos indokod van, ami alátámasztja, hogy miért hagytad el a lakóhelyed, akkor ne írd alá a helyszíni bírságot!

Kijárási korlátozás, ha nem vagyok bejelentve a bérleménybe, ahol ténylegesen lakom… Most mi lesz?

A kijárás korlátozásával kapcsolatos kormányrendelet több kérdést vet fel, mint amit megválaszol, ezekről itt írtunk hosszabban. Az Utcajogász Egyesület több problémát is lát ennek a rendeletnek a betarthatóságával kapcsolatban, így még csak sejtésünk sincs, hogy az a gyakorlatban hogy fog működni, erre a következő napok fognak választ adni. 

Mindenesetre azt tanácsoljuk azoknak, akik nem a bejelentett lakcímükön vagy tartózkodási helyükön laknak ténylegesen, hogy az érvényes bérleti szerződésük másolatát tartsák maguknál, ha kimennek az utcára, hogy egy esetleges ellenőrzésnél igazolni tudják, hogy magánlakással rendelkeznek azon a környéken.

Végül íme a felsorolás mi minősül alapos indoknak a Rendelet alapján:

 • a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
 • b) napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
 • c) az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
 • d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,
 • e) a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
 • f) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
 • g) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,
 • h) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
 • i) a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
 • j) a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,
 • k) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,
 • l) az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
 • m) a dohányboltban történő vásárlás,
 • n) a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,
 • o) a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
 • p) a gépjárműés kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
 • q) a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
 • r) a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
 • s) az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
 • t) a szülői jogok és kötelezettségek,
 • u) a hitéleti tevékenység.

(2) Alapos indok továbbá – az 1. §-ban meghatározottak betartásával – a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

Szabálysértésekkel kapcsolatos további információkért látogasd meg a Szabálysértési munkacsoport honlapját ide kattintva: szabalysertes.hu!

Fontos, hogy ha azért büntetnek meg mert hajléktalan vagy vagy a lakhatásod bizonytalan, nem ott élsz, ahova a lakcímed szól vagy ezzel összefüggésben büntetnek meg a kijárási korlátozás megszegése miatt vedd fel a kapcsolatot az Utcajogásszal!

 1. E-mailben az utcajogasz@gmail.com címen vagy 
 2. Telefonon hétköznaponként 17 és 20 óra között a +36 20 282 3616 számon vagy
 3. Pénteken a Facebook Messengeren 15.00-17.00 között: https://www.facebook.com/utcajogasz/