Hova fordulhatsz, ha jogi segítségre van szükséged?

Személyesen
Blaha Lujza tér
Péntek, 15:00 - 17:00
Jó időben a szökőkút mellett,
rossz időben az aluljáróban
További elérhetőségeink
További elérhetőségeink

Szeretnéd támogatni a munkánkat?

Bankszámlaszámunk
Magnet Bank Zrt. 16200223-10050659
PayPal támogatás
Paypal
Szeretnéd támogatni a munkánkat?
Támogass minket!
Válasz megjelenítése Válasz elrejtése

Segély

Mit tehetek, ha tartós beteg vagyok és nem tudok dolgozni, de elutasítják az aktív korúak ellátására irányuló kérelmemet, mert nem elég magas fokú az egészségkárosodásom?

Ha nincs legalább 67%-os egészségkárosodásod, nem kaphatod meg az aktív korúak ellátását egészségügyi alapon, csak akkor ha, együttműködsz a munkaügyi központtal (foglalkoztatást helyettesítő támogatásként).

Ekkor egyrészt érdemes elmenni a munkaügyi központba és nyilvántartásba vetetni magad úgy, hogy az egészségkárosodásodra tekintettel fizikai munkát egyáltalán nem, vagy csak könnyű fizikai munkát tudnál végezni. Ennek alátámasztására vidd magaddal az orvosi papírjaidat. Ezután legalább egy évig benne kell, hogy legyél a munkaügyi központ rendszerében ahhoz, hogy utána kaphasd az aktív korúak támogatását.

Emellett személyivel, lakcímkártyával és a szociális munkás igazolásával el kell menni a Könyves Kálmán krt. 84. alatt a Fővárosi Önkormányzat Segélyügyi Osztályára, amely a segélyek ügyintézését látja el és kérelmezni kell a jövedelem nélküli hajléktalanok önkormányzati segélyét.

Ezt a segélyt évente maximum 4x adhatják meg és az egy év lejárta után az aktív korúak ellátását kell kezdeményezni. Ha ez alatt az egy év ténylegesen együttműködsz a munkaügyi központtal, akkor ezután meg fogod kapni az aktív korúak ellátását.

Amikor mész a Könyvesre kérelmezni a jövedelem nélküli hajléktalanok önkormányzati segélyétérdemes megérdeklődni a következőket:

1) Mikor leszek rendszeres szociális segélyre jogosult az alapján, hogy a rám irányadó nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltöm?

2) Kaphatok-e munkaképtelen hajléktalanok önkormányzati segélyét, ha elmegyek a kijelölt, hajléktalan ellátás keretében működő háziorvosi rendelőbe és ott az eddigi papírjaim ellenére megállapítják, hogy munkaképtelen vagyok?

 A fentieken túl évente egyszer jogosult vagy krízis önkormányzati segélyre, aminek feltételeit a Krízissegély alatt találod.

Támogass minket!

Ha fontosnak találod a munkánkat, itt tudsz minket támogatni. Köszönjük!