Mit csinálunk?

Miért fontos az Utcajogász munkája?

Kizárólag önkéntesek dolgoznak az Utcajogászban, ügyvédek, jogászok, lakhatási problémákkal érintett aktivisták és szövetségeseik

2010 óta pár kivétellel, minden pénteken ott vannak jogászaink a Blahán, hogy ingyenes jogsegélyt adjanak. Már több száz esetben adtak tanácsot vagy jogi segítséget.

Nem csak egyéni ügyekben érünk el sikereket, hanem rendszerszintű változásokért is dolgozunk, hogy igazságosabb legyen a lakhatási helyzet és mindenki megfelelő lakhatási lehetőséghez jusson, ne kriminalizáljanak és diszkrimináljanak jogszabályok, hivatalos intézkedések és intézmények.

Közelebb visszük a jogot az emberekhez, közérthető és könnyen használható kisokosokban és útmutatókban magyarázzuk el a jogszabályokat, bonyolult hivatalos eljárásokat.

Dolgozunk azon is, hogy a jogászi közösség minél nagyobb körét bevonjuk a szociális jogokért és a lakhatáshoz való jogért folytatott küzdelembe: többek között jogklinika kurzusunk van ELTE jogász hallgatók számára, és Pécsen is létrehoztunk egy utcajogász csoportot.

Az Utcajogász Egyesület a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik A Város Mindenkié csoporttal együttműködésben. Egy igazságos és befogadó társadalomért küzdünk, amelyben érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, és biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, valamint törvényileg és gyakorlatban is mindenki számára biztosított a méltó lakhatáshoz való hozzáférés.

Az Utcajogászok önkéntes jogászok, akik minden pénteken 15.00 és 17.00 óra között a Blaha Lujza téren tartanak ügyfélfogadást, ahol ingyenesen jogi tanácsot adnak a hozzájuk fordulóknak. Az esetek jelentős részében az Utcajogászok nem kizárólag helyben, a téren adnak tanácsot, hanem az egyes ügyekben végig részt vállalva működnek közre hatósági eljárásokban, szabálysértési és különböző segélyekkel kapcsolatos ügyekben, valamint nagyszámú kilakoltatással kapcsolatos eljárásban.

Az ügyek vitelében fontos szempont, hogy a jogászok a ügyfelekkel együttműködve, közösen dolgozzanak, így fejlesztve az érintett emberek állampolgári- és jogtudatosságát. Jogi képviseletet igénylő ügyekben, bíróság előtt az utcajogászok egyelőre nem járnak el. Az ügyfélfogadásra érdemes minél több iratot vagy iratmásolatot elhozni.