Sikerrel zárult az Utcajogász és három budapesti önkormányzat együttműködése

A közös munka a VI., a VIII. és a IX. kerülettel 2023-ban indult. Ennek során növeltük jogsegélyünk kapacitását, véleményeztük a kerületek lakás- és szociális rendeleteit, valamint képzéseket tartottunk az önkormányzatok munkatársainak adósságkezelés és lakhatás témakörben. Az együttműködést a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatta.

A projektben elsősorban azt vállaltuk, hogy kétszáz fővel több embernek biztosítunk ingyenes jogi segítséget. Ennek érdekében ősszel toborzást tartottunk, szervezetünkhöz hét új utcajogász csatlakozott, akiknek képzést tartottunk, valamint mentorálással segítettük munkájuk elkezdését. A kapacitásnövelésre nagy szükség is volt az elmúlt egy évben, hiszen a gazdasági válság következményeként egyre többen fordultak jogsegélyszolgálatunkhoz. Ebben az időszakban 557 fő részére biztosítottunk jogsegélyt a Blaha Lujza téri személyes ügyfélfogadásunkon, 611-en kértek tőlünk e-mailben segítséget, és összesen 110 alkalommal tartottunk telefonos ügyeletet – ez esetenként olyan öt-hét telefonhívást jelentett. 

Fontos vállalásunk volt még, hogy véleményezzük a kerületek lakás- és szociális rendeleteit, koncepcióit, és tanácsot adunk a három velünk együttműködő önkormányzat számára. Ennek fókuszába a kerületi lakáspályázatok és a bérlakásrendszerek igazságosabbá és átláthatóbbá tétele került, hogy azok több rászoruló számára váljanak elérhetővé, és hogy általuk a hajléktalanná válás megelőzhető legyen. 

Az elmúlt egy évben véleményeztük a VIII. kerület szociális koncepcióját, a VIII. kerület szociális rendeletét, a Fővárosi Önkormányzat rendkívüli települési támogatási rendszerének felülvizsgálatát,  a VIII. kerület pénzbeli ellátások átalakításával kapcsolatos koncepcióját, valamint a VI. kerület lakásrendeletét.

Az együttműködés rendkívül fontos részét jelentették azok a képzések, amelyeket az Utcajogász önkéntes jogászai biztosítottak az önkormányzati dolgozók számára. Ezen alkalmak során a célunk az volt, hogy naprakész, gyakorlatias jogi tudást adjunk át az önkormányzatok szociális szakembereinek. Februárban a VIII. és a IX. kerület önkormányzati munkatársainak tartottunk képzést, márciusban pedig a VI. kerületi önkormányzat dolgozóinak. A képzéseket minden alkalommal igényfelmérés előzte meg, az Utcajogász csapata pedig ez alapján állította össze a programot. Az események mindhárom alkalommal nyitott, jó hangulatban teltek, a résztvevők aktív jelenlétével.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a kerületi önkormányzatokkal való együttműködésünk sikeres volt: egyrészt sokat segített az Utcajogász szervezeti és szakmai fejlődésében, másrészt lehetővé tette, hogy egyesületünk a legfontosabb kérdések kapcsán párbeszédre lépjen azokkal, akiknek módjukban áll érdemben javítani a lakhatási válság okozta problémákon és a nehéz szociális helyzetben élő emberek életén.



Previous
Previous

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK (április)

Next
Next

Közgyűlés