Hiába van újra veszélyhelyzet, véget ér a kilakoltatási és ingatlan-árverési moratórium

Az Utcajogászt az elmúlt napokban azzal keresték meg a legtöbben, hogy az új, háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítja-e a kilakoltatási moratóriumot. A sok ember számára létkérdésre sajnos a jelenleg hatályos jogszabályok alapján ‘nem’ a válasz. Június 15-én véget ér a kilakoltatási és ingatlan-árverési moratórium. Az elmúlt két évben - 2020-ban pár hónap kivételével - nem lehetett ingatlan kiürítése iránt intézkedni, azaz kilakoltatni senkit. Az Utcajogász szerint június közepe után a kilakoltatások újabb hulláma indulhat el.

Számos veszélyhelyzeti intézkedés hatályban marad, de a moratóriumról rendelkező kormányrendelet nem

2022. május 31-én hatályát veszti az a kormányrendelet, amely elrendelte, hogy ingatlan kiürítése és lakóingatlan árverezése iránt csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól lehet intézkedni. Így, bár a veszélyhelyzetet a Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva fenntartja, a kilakoltatási moratórium június 15-én megszűnik. 

2022. május 26-án jelent meg a kormányrendelet, amely listázza azokat a járvány miatti veszélyhelyzeti rendeleteket, amelyeket a Kormány a háborús veszélyhelyzetben is fenntart. A felsorolásban azonban nem található meg a moratóriumról rendelkező kormányrendelet. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény sem rendelkezik a moratórium további meghosszabbításáról, így június 15-től a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza. Az általános szabályok szerint árverésre bármikor, kilakoltatásra pedig a november 15. és április 30. közötti időszak kivételével egész évben sor kerülhet.

Az Utcajogász továbbra is várja ügyfélfogadásán azokat, akiket kilakoltatás veszélye fenyeget

Az Utcajogász szerint a kilakoltatások első hulláma júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat. Kiemelten készülünk a várhatóan hamarosan érkező tömeges megkeresésre. Egyesületünk nemrég maratoni ügyfélfogadást szervezett annak érdekében, hogy minél több embernek tudjunk segíteni abban, hogy a kevés, de még igénybevehető jogi eszközzel élni tudjon. Újraszervezzük A Város Mindenkiével közösen működtetett kilakoltatási ügyeletet és megerősítjük személyes, e-mailes, valamint telefonos jogsegélyünket. Honlapunkon pedig közérthető tájékoztatókat és minta-iratokat fogunk közzétenni. 

Akit kilakoltatás veszélye fenyeget, forduljon az Utcajogász Egyesület személyes ügyfélszolgálatához bármelyik pénteken délután 3 és 5 óra között a budapesti Rákóczi téren, vagy írjon e-mail-t az utcajogasz@gmail.com-ra.

Previous
Previous

Újraindultak az árverések - közel két éve várjuk az ombudsman válaszát

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK MÁJUS