Érthetően a jogainkról? - avagy egy képzéssorozat margójára

Július 3-án vasárnap az Utcajogásznál is véget ért a tanév. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) közösen szervezett oktatási projektünk során összesen 122 ember arca villant fel előttünk a képernyőn az elmúlt fél évben. Értékeltünk és ünnepeltünk a Gólyában.

A projektzáró rendezvény célja a fél évig tartó képzéssorozat lezárása, értékelése, a további sikeres együttműködés reményében ismerkedés, kapcsolatfelvétel és a szakszervezeti tagok utcajogász témái iránti érzékenyítése volt.

Az esemény első részében “rapid randiztunk” egymással, azaz rövid ismerkedős jégtörőt játszottunk. Ezt követően körben ülve, beszélgetés formájában értékeltük a képzéssorozatot. A szakszervezeti tagok a pozitív élmények között kiemelték, hogy milyen rendkívüli és hasznos, hogy egyáltalán létrejött egy ilyen képzéssorozat, az előadókat nagyon felkészültnek érzékelték, a témákat pedig jól megválasztottnak. A képzések tapasztalataik szerint nagyon informatívak voltak és sok hasznos, új dolgot tanultak azokról a területekről is, amelyeken azt hitték, otthon vannak. Legszívesebben az utcajogászos ügyeket, példákat, életből vett eseteket kedvelték a tréningeken.

A trénerként részt vett utcajogászok szintén sok pozitív élményről számoltak be. Volt, aki először próbálta ki magát ilyen szerepben és érdekes volt számára ennek az új helyzetnek a megtapasztalása. Más annak örült, amikor a résztvevők aktívak voltak és válaszoltak a kérdéseire.

A szakszervezeti tagok oldaláról nehézséget jelentett ennyi időt szakítani család és munka mellett a képzésekre, illetve úgy érezték, hogy sokszor nagyon tömény az anyag, sok az információ. Utcajogász szemmel magának az előadói minőségnek a megélése bizonyult a beszámolók alapján a legnehezebbnek: azaz, hogy ezúttal nem a minden apró részletre figyelő, már-már szőrszálhasogatóan alapos jogász szerepbe, hanem a lényeget és a legfontosabb dolgokat kiemelni tudó képző szerepébe kellett belebújnunk. A mindennapok során többnyire jogászokkal beszélgetünk, a jogi szakzsargont használjuk, beadványokat írunk, minden egyes apró szónak, ragnak, toldaléknak jelentősége van. Szerencsére azonban a Rákóczi téri ügyfélfogadások alkalmával volt már azért módunk gyakorolni azt is, hogy hogyan kell jogilag korrektnek maradni és mégis világosan, közérthetően fogalmazni. Mindenesetre ez nem könnyű feladat, de gyakorlat teszi a mestert. 

A pozitívumok és a nehézségek felelevenítését követően három csoportban gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehetne fejleszteni a képzéseket. A képzéssorozat értékelését néhány oklevél átadásával zártuk le. A legaktívabb résztvevő és a leglelkesebb tanuló, valamint a legjobb előadó és a legjobb háttérmunkás részesült jelképes elismerésben. 

A második blokkban Balog Gyula, Lakatosné Jutka és Bede Márton tartott érzékenyítő programot. Az “Első kézből a hajléktalanságról” című interaktív előadásnak lehettünk résztvevői, megtapasztalva, hogy hajléktalan lét nehézségeit, dilemmáit. Köszönjük a tartalmas és elgondolkodtató perceket Gyuláéknak, a résztvevőknek pedig, hogy ilyen inspiráló vasárnap délutánt tölthettünk együtt!

Fotók: Dörgő Benedek

A képzéssorozat a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával valósult meg.

Previous
Previous

2022. július 30. - Elérhető fővárosi LAKÁSPÁLYÁZATOK

Next
Next

FŐVÁROSI LAKÁSPÁLYÁZATOK JÚNIUS